Alles wat je zou moeten weten over stages

Hoe vind je het snelst een stageplek? Wat is de meest voorkomende reden dat studenten worden afgewezen? De Nationale Stagemonitor heeft alle cijfers weer op een rijtje gezet.

De Nationale Stagemonitor is het jaarlijks terugkerende onderzoek naar ontwikkelingen en trends op de stagemarkt. Het initiatief van StudentenBureau werd voor de achtste keer gehouden. In totaal werkte 1714 studenten, medewerkers uit het bedrijfsleven en het hoger onderwijs mee.

Tips voor het sollicitatiegesprek 
Wat maakt jouw sollicitatiegesprek succesvol? Vooral enthousiasme en motivatie moet je naar voren laten komen. Maar liefst 80 % van de bedrijven ziet dit als de succesfactor. Daarnaast is de eerste indruk en voorbereiding belangrijk. Studenten moeten ook een gesprek serieus nemen. Een tip van een deelnemend bedrijf: “Bereid je intensief voor, lees over het bedrijf, de branche, de concurrenten en laat dit ook terugkomen in het gesprek.” Denk ook niet te positief over jouw cv en motivatiebrief. Studenten geven het een 7,2, terwijl bedrijven niet meer dan een mager zesje geven.

Toch afgewezen na een gesprek? Dan ligt het waarschijnlijk aan het feit dat jij persoonlijk niet bij het bedrijf paste of niet enthousiast genoeg was. 71 % van de bedrijven geeft dit aan als de voornaamste redenen. Studenten weten dit vaak niet, aangezien maar 14 % denkt dat hij persoonlijk niet bij het bedrijf past.

66 % van de bedrijven zoekt stagiaires voor potentiële nieuwe medewerkers.

Wat willen ze nou?
Bedrijven willen echt niet alleen stagiaires die koffie zetten. 81 % neemt studenten aan voor specifieke opdrachten en 66 % wil dat stagiaires zorgen voor een frisse blik. Nog meer positief nieuws: 66 % van de bedrijven wil ook stagiaires voor potentiële nieuwe medewerkers.

Werknemers vinden 3 dagen per week het minimum aantal dagen dat een stagiair beschikbaar moet zijn. Tijdens het afstuderen ontstaat daardoor een gat: afstudeerders zelf lopen gemiddeld echter maar 1,5 dag mee naast hun afstudeeropdracht.

Loon
Stagiairs ontvangen gemiddeld 275 euro per maand, 10 euro meer dan in 2014. Afstudeerders verdienen 35 euro meer. Net als vorig jaar ontvangen ICT en technische studenten de meeste stagevergoeding. Een nieuwkomer in de top 3 van meest verdienende studenten zijn bedrijfskundige/ economische studenten.

Pesterijen
Stagiairs worden gelukkig niet veel ‘gepest’ op de werkvloer. 14 % van de studenten heeft er last van. Dan gaat het voornamelijk om rotklusjes, niet serieus genomen worden en niet worden gewaardeerd.

Allochtonen moeten bikkelen
Allochtone studenten moeten meer moeite doen voor een stage. 1 op de 2 studenten met 1 of beide ouders die in het buitenland zijn geboren, moet meer dan 6 brieven sturen om een stage te vinden. Bij studenten die ouders hebben geboren in Nederland, is dit percentage maar 38%. Daarbovenop krijgen allochtonen minder betaald. Wanneer 1 of beide ouders (of de student zelf) geboren zijn in het buitenland verdient de stagiair gemiddeld 14 euro minder dan wanneer beide ouders in Nederland zijn geboren. De reden is onduidelijk.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.