Ontslagen? WW-uitkering ook voor studenten

Ontslagen zonder dat je er iets aan kunt doen of is je contract niet verlengd? Veel studenten weten niet dat als ze zonder werk zitten, ze ook recht kunnen hebben op een WW-uitkering. Steeds minder studenten vragen deze aan. Maar hoe werkt het dan?

Als je een WW-uitkering aan wilt vragen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.

– Je moet verzekerd zijn voor werkloosheid.
Dit ben je vaak al als je bij een werkgever in dienst bent of bent geweest.

– Je verliest minimaal vijf uur in de week.
Wanneer je bijvoorbeeld een 12-uren contract hebt en je verliest zes uren in de week ben je voor het UWV werkloos. Dus ook als je een deel van je baan kwijtraakt, heb je recht op een WW-uitkering. Let wel op: overuren en extra gewerkte uren tellen ook mee.

– Je moet direct beschikbaar zijn voor betaald werk
Als je een WW-uitkering krijgt, moet je direct beschikbaar zijn voor betaald werk. Je moet namelijk een aantal keer per maand solliciteren en dus ook een baan aannemen als je aangenomen wordt.

– Je moet in de laatste 36 weken minstens 26 weken hebben gewerkt
De afgelopen 36 weken (9 maanden), moet je minstens 26 weken (6 maanden) gewerkt hebben.

– Je moet geen schuld hebben aan werkloosheid
Je moet niet door eigen schuld werkloos zijn geworden. Dus voldeed je niet aan de eisen die je werkgever stelde en ben je daardoor ontslagen? Dan heb je geen recht op een WW-uitkering. Ben je ontslagen omdat je te oud bent, of is je contract niet verlengd, dan wel.

Na de laatste werkdag heb je twee dagen de tijd om jezelf in te schrijven bij het UWV en een week de tijd om een WW-uitkering aan te vragen. Je kunt de WW-uitkering ook al eerder aanvragen. Dit kan vanaf 1 maand voor je laatste werkdag.

Je krijgt een kortdurende WW-uitkering van drie maanden. In de eerste twee maanden is de hoogte van de uitkering 75 procent van je laatst verdiende loon. In de derde maand krijg je 70 procent.

Als je in de afgelopen vijf jaar in ieder geval vier jaar hebt gewerkt, voldoe je aan de 4-uit-5-jareneis. Dan kun je langer een WW-uitkering krijgen. Deze duurt in maanden net zo lang als dat je gewerkt hebt, met een maximum van 38 maanden. Dus: als je vier jaar hebt gewerkt, krijg je vier maanden een WW-uitkering.

Wankele arbeidsmarkt
Steeds minder jongeren vragen een WW-uitkering aan. Eind april moesten 31.000 jongeren rondkomen van een WW-uitkering. Dit waren er 7000 minder dan eind vorig jaar. Een van de redenen hiervoor is dat studenten liever doorleren dan dat ze zich op een wankele arbeidsmarkt gaan begeven, schrijft NU.nl.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.