Bijbaan: niet alleen geld, ook ervaring

Vakkenvullen, schoonmaken of champignons plukken. Misschien ga je binnenkort weer zomerwerk doen of heb je al een bijbaantje. Ondanks dat het ongeschoold werk is, is het niet zo dat je er niets van leert. Je doet juist heel veel ervaring op!

De meeste studenten denken dat ze later niets hebben aan de ervaringen die ze opdoen bij hun huidige bijbaan. Dit is echter niet zo. Volgens Adriana Stel, directrice bij opleidingsfonds voor de Flexbranche STOOF, denken jongeren te luchtig over hun bijbaantje. Volgens Stel doen studenten veel ervaring en kennis op en dat realiseren ze zich vaak niet.

Kippenvanger en Efteling
Als kippenvanger moet je bijvoorbeeld snel en behendig zijn, maar daarnaast moet je ook efficiënt kunnen werken. Allemaal dingen waarin je volgende werkgever geïnteresseerd kan zijn. Iemand die assisteert bij de Python in de Efteling moet heel secuur kunnen werken en overzicht hebben. Ook moet je goed met kinderen kunnen omgaan en netjes kunnen werken.

Imago
Ongeschoold werk heeft het imago dat je er niet veel voor hoeft te kunnen. Dat is volgens Stel absoluut niet waar. Juist door de bijbaantjes in je studententijd leer je samenwerken en inzicht ontwikkelen. De arbeidsmarkt vraagt meer dan één diploma. Je werkgever kan ook veel afleiden uit bijbaantjes, bijvoorbeeld of je ondernemend bent.

Opstapje
Met een zomerbaantje op je CV kun je jezelf expliciet onderscheiden van anderen. Dat zegt Andries de Grip, hoogleraar en directeur van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt op de Universiteit van Maastricht. Je geeft bij volgende sollicitaties veel goede signalen af als je al wat bijbaantjes hebt gehad. Je laat zien dat je iets wilt ondernemen en dat je wilt werken voor je geld. Studenten moeten het gaan zien als een opstapje naar hun toekomstige baan.

Volgens de hoogleraar is een bijbaantje belangrijk omdat het je opleidingservaring aanvult. Je leert dat je op tijd moet komen, hoe een werkdag eruit ziet en hoe je communiceert met klanten en collega’s. Het is daarbij totaal niet erg dat je het ‘puur’ voor het geld doet, als je maar laat zien dat je het waard bent. Die kun je in je zak steken!

TOP 10 POPULAIRE BIJBANEN:
(15 t/m 25 jaar)
1. Winkelhulp, markt- en straatverkoper
2. Vakkenvuller, garderobemedewerker
3. Serveerster, kelner
4. Kassamedewerker
5. Afwasser, hulp in keuken
6. Bezorger (kranten en folders)
7. Barmedewerker
8. Lader, losser, verhuizer
9. Tuinbouw
10. Verzorging (kinderen en bejaarden)

Bron: Brabants Dagblad & Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.