Studenten crowdfunden hoop organische compost voor Mozambique

Studenten crowdfunden hoop organische compost voor Mozambique

Hoe breng je in Mozambique organische compost aan de man? Op deze prangende vraag weet de Tilburgse student Bedrijfseconomie Martijn Holleman wel antwoord. Zijn team RISE doet mee aan een wedstrijd van 1% Student Battle: help een ondernemer in een ontwikkelingsland met een oplossing voor een belangrijke uitdaging. Door middel van crowdfunding gaat de groep studenten flink wat boeren in het Afrikaanse land aan vruchtbare grond helpen.De organisatoren van de wedstrijd schotelden acht verschillende cases voor, waar deelnemers zich in teamverband voor in konden schrijven. Team RISE had wel zin in een uitdaging en besloot om mee te doen. Het gezelschap bestaat uit vijf studenten. Martijn Holleman: “We wilden bewust geen studieclubje, dus hebben we een divers team samengesteld. We hebben bijvoorbeeld iemand die technische bedrijfskunde en iemand die industrial design studeert.”

Organische compost
De mannen willen boeren in het Afrikaanse land helpen aan vruchtbare grond. En dat doen ze door middel van crowdfunding. Team RISE nam contact op met Terra Nova, een project gevestigd in Mozambique dat natuurlijke compost produceert. De ondernemer van Terra Nova, een Française, was dolblij met deze actie. “Dat is leuk om te horen. We skypen regelmatig met haar. De internetverbinding is daar zo slecht; soms valt de verbinding weg door een kapotte generator.”

“Het bedrag is al bijna binnen, maar we hopen dat mensen ons nog helpen. Met zesduizend euro kun je daar zoveel doen.”

Om er maar een feitje tegenaan te gooien: veel boeren in Mozambique gebruiken chemische compost en koeienmest. “Lang niet zo vruchtbaar als organische compost”, legt student Martijn Holleman uit. “Organische compost houdt veel meer vocht vast en dat is nodig, want de bodem in Mozambique is heel droog.” De boeren zien het belang van organische compost wel in, maar volgens de student ligt het aan het iets anders: “Hun portemonnee is niet dik genoeg.”

5126b8a77c

Korting
Maar daar heeft Team RISE een oplossing voor bedacht. Ze schreven een businessplan. Martijn (rechts op de foto): “We geven een aantal boeren een flinke korting op de organische compost. Daarmee kunnen ze groente verbouwen. Hun productie stijgt en van die opbrengst kunnen ze weer nieuwe organische compost kopen. Tegelijkertijd kan Terra Nova met dat geld andere boeren korting geven.” Het team wil met vijftig boeren starten en hoopt uiteindelijk  zo’n duizend boeren helpen.

Crowdfunding
Maar daar is nu even wat geld voor nodig. De studenten hebben nog tot 5 juni om 6.000 euro in te zamelen voor hun crowdfundactie. De stand staat momenteel op 5.175 euro en tellende. Student Holleman: “Je begint met vrienden en kennissen die kleine bedragen overmaken. Maar we zijn ook op zoek gegaan naar sponsoren, zoals een bakker en een hotel.  Het bedrag is al bijna binnen, maar we hopen dat mensen ons nog helpen. Met zesduizend euro kun je daar zoveel doen.”

Naar Afrika
“Het zou geweldig zijn als we winnen”, vertelt Martijn. “Dan mogen we namelijk naar Mozambique om het project uit te voeren. Als we er zelf heen gaan, dan kunnen we het verschil maken.”Kijk voor meer informatie op de site van 1% Student Battle.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.