Canadese studenten bedankt met bevrijdingsbeurzen

De tweede dag van het staatsbezoek in Canada stond gisteren in het teken van samenwerking tussen universiteiten. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben daarom in Canada studiebeurzen uitgedeeld. Ze willen Canada bedanken voor hun rol bij de bevrijding zeventig jaar geleden.

Zeventig Canadese studenten hebben de zogenoemde ‘bevrijdingsbeurs’ gekregen. Hiermee wil Nederland dankbaarheid overbrengen op de jongere generatie. De Canadese studenten kunnen met de beurs gaan studeren op een hogeschool of universiteit in Nederland. Het zou dus zomaar kunnen dat er binnenkort meer Canadese studenten naar de Nederlandse universiteiten komen, ook naar TiU.

Enthousiast
Een van de gelukkige studenten met een beurs is de 23-jarige Tarren Shaver. Nederland is voor haar een bijzonder land. Haar opa heeft namelijk meegeholpen met de bevrijding. Ze kijkt ernaar uit om in augustus een half jaar in Nederland te komen studeren. ‘Ik ben ongelooflijk enthousiast’, vertelt ze.

Uitwisseling
De eerste zes beurzen zijn overhandigd door minister Bussemaker van Onderwijs. Volgens haar is dit een goede mogelijkheid voor Canadese jongeren om aan een Nederlandse universiteit of hogeschool te komen studeren. ‘Het bevordert de uitwisseling van studenten tussen Nederland en Canada’, vertelt de minister.

Minister Koenders van Buitenlandse zaken begeleidt de Koning en Koningin bij hun staatsbezoek. Hij vindt dat de beurzen helpen om een goede relatie te behouden. ‘Ook is het belangrijk dat jongeren kennismaken met elkaars cultuur. Zo verbinden we het verleden met de toekomst’, aldus Koenders.

Hoe zat het ook alweer?
Canada heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog veel voor Nederland betekend. Ruim 7500 Canadezen hebben in 1945 hun leven gegeven voor onze vrijheid. De relatie tussen beide landen gaat ver terug. Niet alleen onze Koninklijke familie kreeg in Canada een veilig onderkomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn er in de jaren vijftig en zestig een groot aantal Nederlanders naar Canada verhuist. Er zijn een miljoen Canadezen met Nederlandse wortels op een bevolking van 34 miljoen.

Bron: Rijksoverheid en NOS.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.