Subsidiestop Nexus: hoe nu verder?

Nexus-directeur Rob Riemen zei het eind vorig jaar zelf bij de lezing van Simon Schama: de subsidie voor Nexus wordt over een periode van vijf jaar stopgezet. Met die uitspraak verraste hij zelfs zijn eigen personeel. De grootste klap krijgt het instituut dit jaar al te verwerken: van 500.000 euro in 2014 naar een halvering in 2015.

“We worden de stad uitgejaagd”, liet Riemen destijds aantekenen. In de recente weekendeditie van NRC zegt hij het in andere woorden, maar de teleurstelling is voelbaar voor de man die zelf nog in Tilburg theologie studeerde.

Ondernemerschapskunde
Riemen stipt in het artikel aan wat  Simon Schama ook mededeelde in zijn lezing van november vorig jaar. De Britse historicus ergert zich aan de gebrekkige ruimte voor verbeelding bij universiteiten. “We leiden bread and butter-academici op die totaal onkritisch zijn.”

De Nexus-directeur zegt in  NRC dan ook destijds verrast te zijn door de subsidiestop, maar dat het in lijn ligt met de ‘ondernemerschapskunde’ waar Tilburg University zich steeds meer op toelegt. “Het is een trend dat universiteiten hun ziel kwijtraken”, zegt hij. En dat wringt bij hem, want: “Inspiratie door de niet-natuurwetenschappen voorziet wel degelijk in een behoefte bij studenten”.

Drees
Decaan Willem Drees van de faculteit Humanities trad aan nadat het College van Bestuur de subsidiestop had aangekondigd, maar kan zich vinden in het besluit. “Nexus organiseert veel in Amsterdam waar een ouder publiek van liefhebbers bestaat.” Drees vindt het verstandiger om het geld dichterbij Tilburg University te besteden. Als voorbeeld haalt hij de docentencapaciteit aan. De decaan zag ook dat Nexus de banden met Tilburg losser maakte, maar vindt niet dat de organisatie daarvoor wordt gestraft.

Buitenland
Met de woorden van “we worden de stad uitgejaagd”, hintte Riemen november vorig jaar al op een mogelijk vertrek. In de NRC van afgelopen weekend wordt dat daadwerkelijk concreter en merkt hij en passant op dat Tilburg al een jaar of tien soms te klein was voor Nexus.

Voor Riemen is aansluiting zoeken bij een institute of higher learning in het buitenland een optie. Zo voert hij momenteel gesprekken in zowel Nederland als in Amerika en het Midden-Oosten. Daar zal de directeur waarschijnlijk niet lang mee wachten, want ondanks dat de afbouw vijf jaar duurt, verwacht Riemen al in 2016 weg te zijn. “Ik ga niet meewerken aan een sterfhuisconstructie van mijn eigen geesteskind”, zegt hij in ferme taal.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.