Van der Kaa: van student-redacteur naar hoofdredacteur

Ze begon met kleine rubriekjes schrijven voor Univers en nu is ze hoofdredacteur bij BN DeStem. Hille van der Kaa (36), docent Data Journalism aan Tilburg University, vertelt over haar grote stap en wat ze nog blijft doen op de universiteit. “Ik zal geen docent meer zijn, maar blijf wel aan de uni verbonden.”

Van der Kaa is de eerste vrouwelijke hoofdredacteur bij BN DeStem. Zelf vindt ze dit niet heel apart. “Het is bijzonder om hoofdredacteur te worden. Man of vrouw maakt denk ik niet heel veel uit. Ik neem aan dat ze gewoon de beste hebben gekozen.” De TiU-docent komt zelf uit Dongen en is dus bekend met het gebied waar BN DeStem voor schrijft.

Robotjournalistiek
Van der Kaa gaat stoppen met lesgeven op Tilburg University. “Ik blijf wel gewoon aan de uni verbonden. Ik maak mijn promotieonderzoek hier af. Dit gaat over de invloed van het technisch vertellen van verhalen. Daarnaast begin ik samen met Fontys aan een nieuw onderzoek over robotjournalistiek. We willen een automatische nieuwsredactie realiseren. Dit kan door middel van een software die automatisch data leest. Hierdoor kunnen verhalen worden gemaakt en foto’s worden gevonden.”

“De redactie vroeg meteen of ze werden geautomatiseerd”

“De eerste vraag die ik bij BN DeStem kreeg was dan ook: worden wij geautomatiseerd”, vertelt Van der Kaa. Ze heeft nog niet nagedacht wat ze met het onderzoek gaat doen bij BN DeStem. De redactie mag in ieder geval mee profiteren van alle kennis en het onderzoek.

Docent en student
Naast het lesgeven op Tilburg University heeft Van der Kaa in haar studententijd een aantal jaar gewerkt als student-redacteur bij Univers. “Ik schreef voor verschillende rubrieken en ik mocht af en toe ook grote verhalen schrijven. Het was daar echt super tof.”

De TiU-docent heeft veel geleerd bij Univers. “Wat ik heb geleerd is om spannende verhalen te schrijven voor een kleine gemeenschap. Het maakt niet uit of je landelijk of regionaal werkt, ik denk dat de leukste verhalen zelfs komen uit de kleinste journalistiek.” Wat Van der Kaa mee wil nemen naar BN DeStem is dat ze bij Univers vrij was in onderwerpkeuze en waarover ze wilde schrijven. “Die vrijheid ga ik doorgeven op mijn redactie.”

“Door reacties is mijn telefoon twee keer uitgeklapt”

Terrein winnen
In een interview met BN DeStem vertelt Van der Kaa dat ‘ze van de generatie is waar BN DeStem misschien nog terrein op kan winnen’. Maar hoe dan? “Wat ik beter wil doen is verhalen schrijven die dichter bij de lezer staan en relevant zijn voor de lezer. Zodat ze er echt iets aan hebben gehad en er keuzes uit kunnen maken”, vertelt Van der Kaa.

Het nieuws dat de docent Data Journalism hoofdredacteur van het Bredase medium wordt kwam gisteren naar buiten. “Mijn Facebookpagina is even uit de lucht omdat ik gisteren plat ben gebombardeerd met reacties. Hij komt wel weer terug. Ook is mijn telefoon twee keer uitgeklapt.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.