Late wissel

Keer op keer maakte Joseph (‘Sepp’) Blatter zich belachelijk. Bewust − toen hij al na 11 tellen een minuut stilte voor Nelson Mandela afbrak − en onbewust. Gisteren deed Blatter eindelijk weer iets dat hem siert.De man die jarenlang het mondiale voetbal verklootte stapt op. Welgeteld vier dagen na zijn kinderlijk eenvoudige herverkiezing. Wat is er in het voorbije weekend toch gebeurd? Volgens De Speld wil Blatter meer tijd gaan besteden aan huis-, tuin- en keukenmalversaties. “De afgelopen jaren heb ik me dag en nacht ingezet voor corruptie in het voetbal. Het omkopen van mijn gezin is er te vaak bij ingeschoten. Het wordt tijd om dat goed te maken.”

Heel begrijpelijk. Begrijpelijker haast dan de summiere afscheidswoorden  van de FIFA-preses zelf. Omdat Blatter ‘het beste wil voor de wereldvoetbalbond en het voetbal’ zag hij zich gedwongen om zich voor een vierde keer verkiesbaar te stellen. Maar, amper 80 uur na zijn overwinning, is die noodzaak blijkbaar alweer verdampt. Dat is op zijn zachtst gezegd grillig. Ook de realiteit blijkt voor de 79-jarige bobo een rekbaar fenomeen. Precies de verbeterpunten die hij zelf keer op keer blokkeerde, moeten er nu zo snel mogelijk komen. Zo stelt Blatter in zijn verklaring dat het aantal leden van het uitvoerend comité omlaag moet- vorig jaar nog wilde hij er zes profiteurs bij. Ook moet de zittingsduur plotseling worden gemaximeerd. Toch raar voor iemand die koud was begonnen aan zijn vijfde termijn.

Enfin, Blatter maakt een knieval die zelfs Arjen Robben niet in zijn hoofd zou halen. Heeft de ouwe boef − die elk groot toernooi afsluit met wekenlang bordeelbezoek in het organiserende land − eens diep in de spiegel gekeken? Het kan. Maar waarschijnlijker is dat Blatter van de radar af wil. De onderzoeken van de Amerikaanse én Zwitserse justitie naar omkoping bij de FIFA zullen zijn persoon geenszins ongemoeid laten.

De Fédération Internationale de Football Association, gevestigd in de FIFA-Strasse te Zürich, is een doodzieke reus. De bond beschikt over een vermogen van zo’n anderhalf miljard dollar, en het zijn vooral oude, ons kent ons-mannen met een losse moraal die rondom de geldpot zitten. Mannen ook met billen vol doorzitplekken. Hoog tijd dus voor nieuw bloed, en vooral ook een nieuw statuut. Dat laatste zal beslist niet meevallen. Voetbal is mooi, en soms larger than life. Maar bovenal is het ook een bedrijfstak vol opportunisme, pervers winstbejag en willekeur. Goed dat Blatter van zijn voetstuk af stapt. Vraag is of de wissel op tijd komt. Het waanzinnige winter-WK in Qatar zal niet zo 1,2,3 worden teruggedraaid. En ook de macht van voetbalreuzen als Lesotho en Amerikaans Samoa is nog niet aan banden gelegd. Alleen het vertrek van Blatter is ruimschoots onvoldoende om de velden groener te maken. Daarvoor is een totale cultuuromslag nodig. Een die in het echte leven (neem de financiële sector) vaak grandioos mislukt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.