Vakantiewerk: liever digitaal dan met de hand

De student van nu is opgegroeid in het digitale tijdperk. Ze worden daardoor steeds vaker ingezet voor vakantiebaantjes die tien jaar geleden nog niet bestonden. ‘Werk dat door de groei van de digitalisering is ontstaan’, noemt uitzendbureau Start People het. Doet de TiU-student ook aan digitaal werken?

Doordat studenten opgroeien met smartphones, tablets en allerlei andere apparaten kunnen ze zonder begeleiding aan de slag in banen die digitale vaardigheden vereisen. “Brains zijn dan belangrijker dan handjes”, vertelt een medewerker van Start People tegen NOS. Welke ervaringen hebben studenten van Tilburg University met digitaal werk?

Lennard (20) studeert International Business Administration. “Ik heb zelf nooit digitaal werk gedaan, maar ik denk wel dat het chill is. Deze zomer werk ik bij een meubelfabriek. Aan het eind van de dag ben ik kapot. Dan is een beetje teksten schrijven voor een website veel beter.”

Boekingssites en zonnepanelen

Een voorbeeld van zo’n digitaal bijbaantje is het schrijven van teksten voor vakantie- en boekingssites. Ook is er vakantiewerk voor studenten bij een bedrijf dat zonnepanelen verkoopt. Studenten bekijken via Google Maps het dak van een huis en berekenen dan hoeveel geld zonnepanelen kunnen besparen.

“Ik ben redacteur en editor geweest bij SoccerNews”

“Ik heb ooit digitaal werk gedaan”, vertelt Timo Wisse (23). Hij studeert privaatrecht. “Voor mijn studie wilde ik mijn Nederlands naar een hoger niveau tillen en toen ben ik redacteur en editor geweest bij de website SoccerNews. Het is ideaal om vanuit thuis te werken, daarnaast vind ik voetbal ook interessant. Internetwerk vind ik dan ook fijner dan werken met mijn handen. Deze zomer werk ik bij de rechtbank als buitengriffier.”

Eerst CV, dan geld

Tegenwoordig kiezen studenten eerder voor een vakantiebijbaan die aansluit op hun studie en waar ze later iets aan hebben. Het gaat niet alleen maar om het geld, maar ook om punten op je CV. De afgelopen jaren is de vraag naar vakantiekrachten afgenomen. Dit komt volgens studentenuitzendbureau ASA niet door de crisis, maar door flexibilisering van de arbeidsmarkt en een dalende vraag naar ongeschoold werk. Dit wordt wel weer gecompenseerd door nieuwe digitale banen.

De digitalisering zorgt niet alleen voor nieuwe bijbanen achter een computer. Door de groei van webshops is er ook bij verschillende distributiecentra een grote vraag naar vakantiekrachten.

“Ik heb nog nooit digitaal werk gedaan”, vertelt Wilco Geelhoed (21). Hij studeert Fiscale Economie. “Als zo’n baan langs zou komen dan zou ik het meteen doen. Veel digitaal werk kun je doen vanuit huis en dat is een stuk vertrouwder. Ik zou dan ook liever digitaal werken, dan hoef je geen extra skills te leren. Deze zomer werk ik fulltime bij een bloemenbedrijf. Ik doe daar kantoorwerk.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.