Studenten steken blote billen op naar camera

Camera’s zijn goed voor de veiligheid, maar je kunt als normale burger je kont niet meer keren zonder gefilmd te worden. Dat stellen Groningse studenten, die deze week uit protest hun broek omlaag trokken op de Grote Markt. De boodschap: hier valt geen reet te zien.

De demonstratie was een ludieke actie, schrijft NOS. Vóór privacy, en tégen massasurveillance. Volgens organisator Jordi Meijerink gaat het de verkeerde kant op met privacy. “Alleen al in de binnenstad van Groningen hangen meer dan 30 surveillance-camera’s.” Meijerink denkt een stap vooruit: “Verplicht kentekenparkeren, vingerafdrukken in het paspoort. Hoe lang duurt het nog voor iedereen met een chip in z’n arm loopt?”

Ook de gemeente Tilburg is bekend om zijn vele camera’s. Er hangen ongeveer 90 camera’s in de stad. “Cameratoezicht zorgt ervoor dat de openbare orde beter wordt gehandhaafd en verhoogt het veiligheidsgevoel” schrijft de gemeente.

Meer dan 100 camera’s op de universiteit
Hoe zit dat op de universiteit? We vroegen het de beveiliging. Het aantal camera’s op de campus ligt boven de 100, zegt hoofd beveiliging Cees Braken. Maar liefst 95% van de camera’s hangt binnen in de gebouwen. “De camera’s die buiten hangen, zijn gericht op slagbomen en op hoofdingangen van gebouwen.” Niet de hele campus wordt dus gedekt. Van protesten is hier geen sprake. Braken: “Ik heb een keer een opmerking gekregen dat iemand problemen had met de plaatsing van de camera. In overleg hebben we deze toe anders geplaatst.”

En hoe zit het met de balans tussen beveiliging en privacy? Braken: “De camera’s zijn voornamelijk bedoeld om eigendommen van de universiteit, medewerkers en studenten te bewaken. Dus niet om personen in de gaten te houden. Het bekijken van beelden is aan strikte regels gebonden.”

Uit eerder onderzoek van Univers bleek al dat de privacy op Tilburg University prima geregeld is. Beveiligingsbeelden worden niet bewaard, het materiaal wordt na 24 tot 72 uur automatisch gewist. Het volledige artikel, over al je persoonsgegevens, lees je hieronder, of hier.JTNDZGl2JTIwZGF0YS1jb25maWdpZCUzRCUyMjE3NTcwNDIlMkYxMzQ3NzMyOSUyMiUyMHN0eWxlJTNEJTIyd2lkdGglM0E1MjVweCUzQiUyMGhlaWdodCUzQTM2NHB4JTNCJTIyJTIwY2xhc3MlM0QlMjJpc3N1dWVtYmVkJTIyJTNFJTNDJTJGZGl2JTNFJTNDc2NyaXB0JTIwdHlwZSUzRCUyMnRleHQlMkZqYXZhc2NyaXB0JTIyJTIwc3JjJTNEJTIyJTJGJTJGZS5pc3N1dS5jb20lMkZlbWJlZC5qcyUyMiUyMGFzeW5jJTNEJTIydHJ1ZSUyMiUzRSUzQyUyRnNjcmlwdCUzRQ==

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.