Tweede Kamer geeft gehoor aan volwassenloon vanaf 18 jaar

Tweede Kamer geeft gehoor aan volwassenloon vanaf 18 jaar

De jongerenbeweging Young & United overhandigde gisteren een petitie voor een volwassenloon vanaf 18 jaar. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nam de 130.000 handtekening aan.

Aan de actie wordt gehoor gegeven: PvdA, SP en GroenLinks sluiten zich bij de jongerenorganisatie aan en pleiten voor afschaffing van het jeugdloon. Dit kondigden de Kamerleden Vermeij (PvdA), Karabulut (SP) en Voortman (GroenLinks) aan in een ingezonden stuk in de Volkskrant.

“Het wettelijk minimumloon is ontworpen om werknemers in staat te stellen zelfstandig door het leven te gaan. Dat kan voor geen mogelijkheid voor een jongere die afhankelijk is van het wettelijk minimumjeugdloon: van een loon van 683,30 euro bruto per maand kunnen huur, verzekering en vaste lasten niet worden betaald. ” Daarnaast constateren ze dat het jeugdminimumloon voor oneerlijke concurrentie zorgt tussen grote en kleine ondernemingen.

Het minimumuurloon vanaf 23 jaar is 8,66 bij een bruto 40-urige werkweek. In vergelijking tot een 15-jarige is dat een enorme kloof: zij verdienen maar 2,60 per uur.

“Ik voel me uitgekleed”
Young & United organiseerde eerder een ludieke actie om meer aandacht te krijgen voor het probleem. Soufian Afkir richtte zich naar De Boer, de CEO van Ahold, in een Aholdvergadering en vertelde dat hij zich “uitgekleed voelde”. “We doen heel werk, maar krijgen er maar de helft voor betaald. Dit prachtige pak kan ik voor € 5,96 per uur maar voor de helft betalen, en meneer Boer, dat ziet er dus zo uit.” Vervolgens trekt Afkir de helft van zijn pak uit.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.