Meldpunt Stagemisbruik voor afgestudeerden

Afgestudeerde jongeren kunnen vaak geen baan vinden. Omdat ze toch ervaring op willen doen, komen ze terecht op werkervaringsplekken. Dat betekent: onbetaald of tegen een lage vergoeding werk verrichten dat eerst door een betaalde kracht werd gedaan. Niet oké, zegt FNV Jong. Deze jongeren zouden een contract moeten krijgen. De organisatie lanceert het Meldpunt Stagemisbruik. Dat schrijft NOS.

“Werkgevers willen met een werkervaringsplek een goedkope kracht binnenhalen. Maar het is dus eigenlijk gewoon uitbuiting”, zegt FNV Jong-voorzitter Esther Crabbendam.

Uit onderzoek onder jongeren op werkervaringsplekken blijkt dat 53 procent van het werk eerder werd uitgevoerd door een betaalde kracht. “De politiek kijkt de andere kant op en de inspectie handhaaft niet”, zegt Crabbendam. “Vroeger kreeg je een starterspositie als je klaar was met studeren. Nu moet je eerst maar even onbetaald kennismaken met een baan. Wij vinden dat dat niet kan.”

“Je moet eerst maar even onbetaald kennismaken met een baan. Wij vinden dat dat niet kan” – FNV Jong-voorzitter Esther Crabbendam

Er komen steeds meer van die werkervaringsplekken bij, constateert FNV Jong. Exacte cijfers zijn er niet, maar veel meldingen krijgen ze wel. Met het meldpunt wil de jongerenorganisatie in kaart brengen om hoeveel plaatsen het gaat, in welke sectoren het voorkomt en hoeveel deze jongeren betaald krijgen. Ook wil de organisatie jongeren zo op hun rechten wijzen of ze helpen melding te doen bij de Arbeidsinspectie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.