Twijfel over opbrengst studievoorschot

De VSNU betwijfelt of het nieuwe studievoorschot wel € 1 miljard extra gaat opleveren, zoals minister Jet Bussemaker beweert. De vereniging van universiteiten komt nu met een factsheet, die aantoont dat er structureel maar € 236 miljoen overblijft. Dat meldt ScienceGuide.Over de ‘winst’ van het nieuwe leenstelsel beweerde Bussemaker: “Een bedrag oplopend tot € 1 miljard. Dat is niet niks. Het hoger onderwijs krijgt nu € 4 miljard voor onderwijs, daar komt de komende tijd ongeveer 20 procent bij.” Eerst zien, dan geloven, dacht VSNU. In de factsheet  zijn die ‘1 miljard’, de ‘komende tijd’ en de ‘20%’ eens goed onder de loep genomen.

Samengevat: de beloofde € 1 miljard wordt bij lange na niet gehaald. ‘De geraamde opbrengsten uit het studievoorschot komen neer op structureel € 920 miljoen. Een deel hiervan heeft de minister al bestemd voor o.a. de ophoging van de aanvullende beurs en vouchers voor afgestudeerden. Na aftrek van deze posten blijft er op lange termijn jaarlijks € 620 miljoen over voor de kwaliteit van het onderwijs. Van dit bedrag gaat € 236 miljoen naar universiteiten.’ Aldus de rekensom van de samenwerkende universiteiten.

Te optimistisch
Ook Bussemakers zinsnede ‘de komende tijd’ klinkt veel te optimistisch. ‘Het hoger onderwijs gaat pas wat merken van de middelen vanaf 2018, dan wordt er € 200 miljoen overgemaakt. De impuls loopt daarna geleidelijk op. Pas over 10 jaar is het structurele niveau van € 620 miljoen bereikt.’ Om toch een begin te kunnen maken met de gewenste kwaliteitsverbetering, investeert het hoger onderwijs in de jaren 2015-2017 jaarlijks € 200 miljoen vanuit eigen middelen.

De laatste stelling die de VSNU factcheckt is de beloofde 20% extra. “Het hoger onderwijs ontvangt nu iets meer dan € 4,5 miljard voor onderwijs (…). Als de minister deze 20% waar zou maken, dan moet zij op de lange termijn jaarlijks € 290 miljoen extra investeren, en in de eerst komende jaren nog veel meer.’ Simpel: dat gaat niet gebeuren.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.