Liberal Arts and Sciences overweegt andere naam

Tilburg University wil  Liberal Arts and Sciences anders gaan noemen. In de vergadering van de Commissie Financiën is het idee geopperd om de naam te veranderen in University College Tilburg.Volgens de universiteit doet de huidige naam geen recht aan de inhoud van de opleiding. Liberal Arts and Sciences is te vergelijken met de university colleges – scholen die internationaal gerichte bachelor-opleidingen aanbieden, waarbij vakken over meerdere faculteiten lopen – maar wordt hiermee niet geassocieerd. De jaarlijkse instroom moet omhoog van minder dan 100 studenten naar minstens 200 aanmeldingen.

Bij een University College hoort dat er woonmogelijkheden (residenties) voor studenten zijn. Decaan Willem Drees vertelde dat de universiteit woningen gaat reserveren, maar dat studenten zeker niet verplicht worden om daar ook te gaan wonen. De studentenflats worden rondom de campus ingehuurd. Het blijft mogelijk om ook helemaal niet residentieel te zijn, er zijn zelfs studenten die juist daarom voor het University College Tilburg kiezen.  Het UCT zelf komt op de onderste verdieping van Dante.

In de Commissie Financiën van vanochtend vraagt studentenfractie Front zich af of dat niet leidt tot de verdringing van andere studenten. Een student Liberal Arts and Sciences heeft ook bepaalde privileges ten opzichte de gewone Humanities-student. “Dat is een heel gevoelig punt”, geeft het bestuur van de universiteit toe. Decaan Drees meldt dat hij de nieuwe studenten niet wil voortrekken.

Naast de nieuwe naam en de mogelijkheid van ‘residentiële’ studenten gaat ook het curriculum op de schop. Zo krijgt het onderwijsprogramma een zwaardere bèta-track. Overigens is het niet de bedoeling om een duur en exclusief University College, zoals het Roosevelt College in Middelburg, te creëren. Decaan Drees wil de opleiding vooral  toegankelijk houden, om zo een concurrentiepositie ten opzichte van de andere negen UC’s te veroveren. Dit kan doordat het Tilburgse UC op de campus wordt gevestigd en gebruik maakt van bestaande voorzieningen (bibliotheek, sport, restaurant). Daardoor wordt het volgens decaan Drees ook mogelijk om af te zien van extra collegegeld.

Het voorstel om Liberal Arts and Sciences om te dopen komt 3 juli in de Universiteitsraad. Tijdens dit vooroverleg in de Commissie Financiën was de meerderheid positief.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.