Ga gewoon voor The King of Sports!

Lionel Messi? Natuurlijk, hij pikt zijn doelpuntjes mee. Maar wat te denken van die ordinaire sleeve. Nee, dan Sachin Tendulkar. De legendarische batsman van India heeft stijl én betere cijfers dan Messi. O ja: we hebben het over cricket. Voetbal en cricket- een rare vergelijking? Helemaal niet. Na voetbal is cricket de grootste sport ter wereld.Voor ons Nederlanders is The King of Sports de grote onbekende. En: onbekend maakt onbemind. Het gros denkt bij cricket aan een ondoorzichtig balspel dat dagen achtereen duurt en keer op keer wordt onderbroken voor een kopje slappe thee. “Je hebt de bekende vooroordelen, zegt Pranav Tewarie, student Economie aan Tilburg University. “Bijvoorbeeld dat een cricketmatch saai is. Maar dat ligt puur aan hoe je het speelt. In de zaal kunnen wij een wedstrijd van een half uur spelen die superinstensief is. ‘Saai’ is dan wel het laatste waar je aan denkt.”

Cricket is een balsport waarbij punten worden gescoord door heen en weer te lopen tussen houten paaltjes (wickets). Hoe het precies werkt, lees je hier. Ook leuk: op een cricketveld mogen best een paar boompjes staan. Helemaal niet erg.Historie
In de Gemenebestlanden is cricket larger than life. Maar hoe klein de sport ook is in Nederland, onze universiteit heeft wel een kersverse kampioen in huis. Bachelorstudent Economie Emal Hashemi vertelt hoe dat in zijn werk ging. “Ik kreeg een uitnodiging om mee te doen met het Groot Nederlands Studentenkampioenschap (GNSK) in Amsterdam. Dus trommelde ik een groepje vrienden bij elkaar. Een beetje toeval dat het lukte, het was midden in de tentamenweek. Trainen konden we ook niet, want pas één week van te voren waren alle materialen binnen. We wonnen. Ook van gerenommeerde teams als Delft en Amsterdam. Geschiedenis is belangrijk in cricket. 2015: TILBURG staat nu voor eeuwig in de boeken.”

Daarna besloten de vrienden om een heuse vereniging op te richten. Zo ontstond TSCA Tigers. De afkorting staat voor ‘Tilburg Students Cricket Association’. Panav: “Inmiddels zijn we aangesloten bij FOSST, die ons prima hebben geholpen met statuten en andere zakelijke dingen. Ook het Sportcentrum heeft veel voor ons gedaan. Zij financierden bijvoorbeeld de uitrusting.”

En zo is er nu een heuse Tilburgse studentencricketclub. Dat betekent (dus) dat je ook lid kunt worden. Pranav: “We zijn inmiddels met 12 mensen, die we allemaal via-via kennen. In de TOP-week gaan we voor het eerst echt naar buiten. Uiteraard zijn we ook op zoek naar Nederlandse studenten…”

Is cricket iets voor Nederlanders?
“Echt wel”, zegt Emal. “Cricket is de sociaalste sport die er is. Dat komt omdat je on & off the pitch voortdurend met je coach en teamgenoten praat. Het speltempo leent zich daarvoor ook, meer dan voetbal of hockey.” Pranav: “Naast teambinding, is er ook genoeg ruimte om je als individu te onderscheiden. Als één of twee spelers een goede dag hebben, kun je een wedstrijd winnen.”

Het blijft een grote uitdaging om Nederlandse mannen – én vrouwen! – te interesseren voor cricket. Pranav: “Heb je ooit getennist of gehockeyed? Iedereen die behendig is met een kleine bal, moet maar eens aankloppen bij ons.” Het niveau is niet het belangrijkste, zegt Emal. “Ik heb hoofdklasse gespeeld en zat in de selectie van Oranje <18. Maar daar gaat het niet om. Cricket is een sport waarin je echt in kunt groeien. Het is learning by doing: hoe vaker je speelt, hoe meer je het in de vingers krijgt.”

“Cricket is de sociaalste sport die er is”

Op termijn willen jullie ook een vrouwenteam. Maar cricket is toch the game of gentlemen?
Pranav: “Haha. Dat betekent vooral dat het er fair aan toe gaat en dat je de tegenstander met respect behandelt. Ook is er geen negatieve agressie, wat bij voetbal soms de kop op steekt. Een ander misverstand is dat cricket zo’n elitesport is. Dat geldt lang niet overal. In India is het de grootste volkssport. Alhoewel het in Nederland wel een beetje elitair is, willen wij het graag zo laagdrempelig mogelijk maken.”

Wat doen jullie om mensen te triggeren?
“Op vrijdag 4 september organiseren we een clinic in het Sportcentrum. Om 19.00 uur is iedereen welkom om eens een bat ter hand te nemen of gewoon sfeer te proeven. Verder zijn we actief tijdens de TOP-week. Op dinsdag tijdens de Spellendag. En op donderdagmiddag staan we op het Stadsfestival.”

De ambitie is er. De jongens willen snel professionaliseren: Emal: “Binnenkort ga ik een trainerscursus doen bij de Nederlandse cricketbond. Die wordt georganiseerd vanuit Engeland. Nieuwkomers krijgen straks dus 100% gecertificeerde begeleiding.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.