Lowlands 2015 belooft opwindende wetenschappelijke proeftuin

Lowlands 2015 belooft opwindende wetenschappelijke proeftuin

Drie dagen onderzoek doen in een afgesloten biotoop van 171 hectare onder een populatie van 55.000 man. Welke onderzoeker droomt daar niet van, vroeg Lowlands zich hardop af. Tien geselecteerde onderzoeken worden dit weekend op het festival uitgevoerd.

Meer dan honderd wetenschappers schreven zich in. De geselecteerde onderzoeken zijn serieus, maar hebben als rode draad dat ze leuk gepresenteerd worden. Er wordt expliciet aansluiting gezocht bij de jonge, feestende doelgroep.

Het festival is niet uitverkocht, en de thuisblijvers hebben ongelijk. Lowlands wordt namelijk een opwindende wetenschappelijke proeftuin om je in onder te dompelen. Zo kun je een slachtoffer wegslepen van een crime scene, om te ontdekken waar je allemaal DNA-sporen achterlaat. Als je nog nooit een virtual reality-bril op hebt gehad, is er ook voor jou reden tot een feestje. Onderzoekers laten je een “hyperrealistische ervaring” beleven, in een virtuele kroeg of boven een afgrond. Om bij weg te zwijmelen is de Mutual Wave Machine: daar zit je tegenover iemand anders en worden je hersengevolgen gemeten. Ondertussen krijg je visuele en audiofeedback die sterker wordt als jullie hersenen dezelfde signalen gaan afgeven. En als je altijd al hebt willen weten waarom bejaarden zijn zoals ze zijn, kun je over het terrein schuifelen in een ouderdomspak met slecht zicht en stijve gewrichten. Eens zien jij lang jij dat volhoudt met een glimlach. Of dat pak een goed idee is, is dan weer de vraag. Je zal namelijk ook wel eens hard moeten rennen voor de wespenplaag.

Zoals altijd staan de wetenschappers ook zelf op de planken en kun je je laven aan de megalomane denkwerelden van de grote filosofen. Het volledige wetenschappelijke programma vind je op de website.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.