Internationale student komt in Tilburg moeilijker aan een kamer

Internationale student komt in Tilburg moeilijker aan een kamer

Korte wachttijden, redelijke huurprijzen, ruim aanbod. Het is voor de kamerzoekende student prima vertoeven in Tilburg. Dat is anders voor de internationale student. Die komt dit jaar moeilijker aan een kamer.

Elk jaar studeren circa 1.700 internationale studenten aan Tilburg University. Dit jaar zijn het er naar schatting 100 meer. Ook het aantal inschrijvingen uit eigen land is gestegen. Dat verklaart waarom internationale studenten moeilijker aan een kamer komen, denkt Roos Hogenkamp, directeur International Office. Krapte op de markt. Daar heeft ze de afgelopen drie jaar geen last van gehad.

Bij het International Office staan ze klaar om de nieuwe lichting internationale studenten te helpen. Ze hebben 250 kamers bij Talentsquare voor international degree seekers en circa 180 aan de Verbernelaan, voor uitwisselingsstudenten. Die kamers zitten vol. Hogenkamp merkt dat er krapte is, maar stelt dat er nog wel kamers te vinden zijn in de stad. “De kamers met goede faciliteiten, ja die zijn natuurlijk als eerste weg. Dan blijven de minder gewilde over, die van 8 vierkante meter.”

Onder een brug of in een hotel
Hogenkamp ziet dat een groepje studenten overblijft die het moeilijker heeft. In het algemeen, vindt ze, heeft de universiteit een informatieplicht om studenten wegwijs te maken. “Dat hebben we nu gedaan door extra communicatie op te stellen in het Engels, en dat uit te delen op de arrival days vandaag en gisteren. Daarnaast brengen we een handjevol studenten in hotels onder, zodat ze de eerste dagen onderdak hebben. En I*ESN helpt studenten op korte termijn met slaapplekken in studentenhuizen.”

Maar de student heeft ook een eigen verantwoordelijkheid. “Natuurlijk willen we niet dat iemand onder een brug slaapt. Maar de universiteit is geen huisbemiddelaar. We hebben altijd een groep van ongeveer 100 uitwisselingsstudenten die zelf huisvesting moet regelen,” zegt Hogenkamp. “Dat heeft de afgelopen jaren nooit tot problemen geleid. Ik ga er vanuit dat dat ook nu weer goedkomt. Wel is het zo dat deze studenten bij kijkavonden wat vaker buiten de boot vallen. Ze komen er moeilijker tussen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.