Gilze mogelijk aanmeldcentrum asielzoekers

Het asielzoekerscentrum in Gilze wordt mogelijk een aanmeldcentrum. Dat zal zorgen voor een grotere toestroom vluchtelingen. Bewoners worden er onrustig van. Maar de plannen zijn nog niet zeker.

Asielzoekers die zich in Nederland melden bij een politiebureau, worden nu standaard doorgestuurd naar Ter Apel. Ze zijn verplicht om zich daar te melden, waarna ze eventueel over het land verspreid worden. Dat gaat mogelijk veranderen, meldt het Brabants Dagblad. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie wil de vluchtelingen in Nederland beter spreiden. Daartoe zou Nederland worden opgedeeld in drie regio’s, met drie aanmeldcentra: noord (Ter Apel), zuid (Gilze) en oost (Zevenaar).

Asiel in Gilze
Het asielzoekerscentrum in Gilze is al een opvanglocatie voor gezinnen. De buurgemeente aan de westzijde van Tilburg telt 7650 inwoners en is al bijna twintig jaar vertrouwd met het asielzoekerscentrum. In 2014 werd de capaciteit uitgebreid van 1030 naar 1200 plekken. Dat aantal zal nu niet nog een keer verhoogd worden, stelt burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen. Maar als de plannen doorgaan, zal het wel drukker worden. Hoe druk, en zal het tot overlast of onveiligheid leiden? Bewoners vrezen ervoor.

Of en wanneer het centrum in Gilze dienst gaat doen als aanmeldcentrum is nog niet bekend. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) benadrukt dat de plannen nog niet concreet zijn. Een COA-woordvoerder licht toe: “We zijn slechts aan het kijken of er een plek moet komen om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.”

Beeld: Flickr

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.