Tilburgse topkok Rudolph van Veen blijkt culinaire MC

Rudolph van Veen is een ware culinaire MC. Dat bleek vanochtend toen hij in de binnenstad onder het oog van duizenden studenten verschillende gerechten in elkaar draaide. Want die nieuwe lichting studenten op de TOP-week kan best wel een kooklesje gebruiken.

De TOP-week is halverwege: veel studenten zijn schor en klinken alsof ze een hap uit het asfalt hebben genomen. Koortslippen beginnen langzaam maar zeker op te bloeien. Niet iedereen is van het vroeg opstaan: “De helft van mijn groepje ligt nog in bed”, verzucht een studente.

IMG_2859

Goej eten
De Tilburgse topkok Rudolph van Veen laat tijdens deze ochtend zien hoe je goedkoop, milieuvriendelijk en lekker kan koken. En hij kan het weten, want met zijn tv-zender 24Kitchen is hij niet alleen populair in Nederland, maar ook een celebrity in Slovenië en Servië. De Heuvel, Korte Heuvel, Stadhuisstraat en Piusplein – per locatie in de binnenstad maakt hij verschillende gerechten. Denk aan een tortilla-soep, Granola a go go, een broodje tonijnsalade met gesmolten kaas en poffertjes met een beslag dat bestaat uit bier (“Om de kater tegen te gaan”). O ja, brekend nieuws: Rudolph kan geen bierflesje openen zonder opener. Gelukkig schiet een student hem te hulp.

IMG_2849

Tips
‘Vers en schoon koken is iets wat niet past bij het studentenleven.’ Rudolph van Veen is het niets eens met die bewering. “Ik ben ervan overtuigd dat je ook als student nog steeds lekker en makkelijk kan koken. Je hebt geen professionele spullen nodig om een goed gerecht te maken.”

Willekeurige tips van de chef? Gebruik een nat servet onder je snijplank, zodat deze niet gaat schuiven. Gebruik geen geraspte kaas, want die bederft sneller dan een blok kaas. En maak eens ‘gelukssoep’ op het eind van de week: snijd alles uit de koelkast op en flikker het in een pan. Spannend of het smaakt. Voedzaam, dat wel.

“We vinden het in Tilburg belangrijk om afval te scheiden en om verspilling tegen te gaan”, vertelt wethouder Marcelle Hendrickx. “Alles wat overblijft wordt vandaag gedoneerd aan de Voedselbank en aan daklozenopvang Traverse.”

Geen gefeest
Univers wisselde kort een woordje met de topkok: “Ik heb geen echte studententijd gekend. Ik ben op mijn twaalfde naar de koksschool gegaan. Dat hield in: huiswerk maken en veel leren. Op mijn zeventiende ben ik meteen gaan werken. Dus ik heb niet gefeest zoals deze studenten dat doen.”

“Ik heb geen echte studententijd gekend. Ik ben op mijn twaalfde naar de koksschool gegaan”
Topkok Rudolph van Veen

IMG_2833

Voor alle 4000 studenten koken blijkt een onmogelijke opgave, dus de nieuwe lichting TOP’ers krijgt van de organisatie witte puntjes met een plakje kaas of worst, plus een Franse quiche. Ook lekker.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.