Protest wetenschappers in Utrecht

Bij de opening van het academisch jaar in Utrecht voert de vakbond voor wetenschappers (VAWO) vanmiddag actie. De bond komt in het geweer tegen het grote aantal tijdelijke contracten in de wetenschap. Dat meldt NOS.Volgens de bond leidt het gebrek aan vaste aanstellingen op de uni’s tot veel onzekerheid. Dat heeft een nadelige invloed op de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. “Zo’n 60 procent van het wetenschappelijk personeel werkt op tijdelijke basis”, zegt VAWO-voorzitter Marijtje Jongsma in het NOS Radio 1 Journaal. “Universitair docenten moeten daardoor om de twee of drie jaar een nieuwe baan zoeken en ze moeten steeds opnieuw het wiel uitvinden.” De problematiek is volgens Jongsma niet nieuw en geldt ook voor andere beroepsgroepen. Maar de wetenschap spant de kroon.

In Utrecht is ook minister van Onderwijs Jet Bussemaker aanwezig. Zij houdt een toespraak in de Domkerk. Volgens Jongsma heeft de actie een bescheiden karakter. “We hebben een kleine actie op touw gezet, waarmee we zichtbaar maken dat we ons een speelbal van de universiteiten voelen. We willen vooral een signaal afgeven dat we ons zorgen maken over de arbeidssituatie van wetenschappers.”

Univers schreef eerder over de grote hoeveelheid tijdelijke contracten op Tilburg University. Ook in dit artikel komt  VAWO-voorzitter Marijtje Jongsma aan het woord.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.