ALCOHOLGERELATEERD PLEZIER

Ik las afgelopen zaterdag in de krant dat het alcoholgebruik – of eerder alcoholmisbruik – onder ouderen schrikbarend aan het toenemen is. Het was zelfs voorpaginanieuws, maar dat kwam misschien omdat er op dat moment geen terroristische aanslagen of aardbevingen waren, dus dan moet je het met wat kleinschaliger leed doen. “55-PLUSSER GRIJPT NAAR DE FLES”, luidde de krantenkop. Die kop sprak mij wel aan, want ik ben 56 en ik grijp dus al een jaar naar de fles.Ik schonk mezelf nog eens in en begon het artikel te lezen. Het werd mij duidelijk gemaakt dat veel drinkende ouderen niet meer werken en derhalve veel vrije tijd hebben, die ze dan invullen met bijeenkomsten van golf- en tennisclubs, barbecues en andere sociale activiteiten, en dat alles gaat vaak gepaard met alcoholgebruik. Goh, wat een openbaring. Altijd wel gedacht dat golfen gevaarlijk was.

Deze openbaring werd mij gedaan door een heuse deskundige – geen ervaringsdeskundige maar een specialist die als lector verslavingspreventie verbonden is aan de Hogeschool Windesheim. En hij had nog meer ontboezemingen voor ons. “Veel Nederlanders beginnen als gelegenheidsdrinkers. Plezier blijkt vaak alcoholgerelateerd. Dus hoe meer feestjes, hoe meer potentiële drinkmomenten. Op een gegeven moment heb je dan een probleem.” Ach zo, dus zo zit dat – ik was er zelf niet opgekomen, ik had dit verband zelf niet kunnen leggen. Leve de wetenschap! En wat een leuke wetenschappelijke woorden gebruikte onze deskundige: alcoholgerelateerd plezier, potentiële drinkmomenten. Ik hoop binnenkort met een goede oude vriend – inmiddels ook al 55 jaar dus het kan – een potentieel drinkmoment te plannen, waarop wij alcoholgerelateerd plezier kunnen gaan maken.

Altijd wel gedacht dat golfen gevaarlijk was

Ik dacht een tijdje na over hetgeen ik had gelezen. Diverse vragen borrelden (wel een leuk woord in dit verband) bij me op. Niet meer werken vanaf je 55ste? Kan dat? En waar ligt Windesheim? Of is dat de naam van een beroemde onderzoeker? Een doctor in de drank misschien? En hoe word je in hemelsnaam lector verslavingspreventie? Is de wetenschappelijke versnippering voortaan zo ver doorgevoerd dat iemand tot lector verslavingspreventie kan worden benoemd? Krijgen we dan binnenkort misschien ook een lector brandpreventie, of rugklachtenpreventie? En een professor verantwoord televisiekijkgedrag? Of een hoogleraar veilig omgaan met huishoudelijke apparatuur? Ik gaf mij over aan sombere academische gedachten en schonk mezelf nog maar eens in. Gelukkig heb ik geen drankprobleem want in de gangkast staat altijd een behoorlijke voorraad.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.