Lesje omgaan met docenten

Een spoedcursus Hoe-ga-ik-om-met-een-professor; het klinkt misschien raar, maar op de Radboud Universiteit is het werkelijkheid. Deze week kregen studenten college over e-mailetiquette. “Toedels” onder je mailtje zetten kan volgens de docenten echt niet, net als emoticons, spelfouten of ongevraagd tutoyeren.

Er is zelfs een brief (pdf) met uitleg voor nieuwe studenten. Die kan gezien worden “als een stukje opvoeding”. Denk je dat je je mail kan beginnen met “hoi”? Helaas, dat is “bijzonder onbeschoft en onfatsoenlijk“. “Beste” dan? Wederom geen succes: “veel te familiair. U communiceert immers niet met een familielid of goede vriend(in).

“Wij hebben het ook wel eens behandeld in een college”, zegt Laurens de Graaf, universitair docent aan de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur. “We combineren het dan meestal met een introductiecollege over plagiaat en dergelijke. Het gaat niet zozeer om hiërarchie, maar om duidelijke communicatie en wederzijds respect.”

Bob van den Brand, hoofddocent aan de economische faculteit, heeft er weinig moeite mee. “Eerstejaars beginnen vaak erg netjes. Daarna wordt het wisselend, maar dan kennen ze je ook iets beter. Zo’n overdreven etiquette is eigenlijk niet meer van deze tijd.” Het gaat echter niet altijd goed. “Voornamelijk spel- en taalfouten zie je nog vaak.”

Beeld: Flickr

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.