Fijnaut: “Politietop moet weg”

De top van de Nationale Politie moet opstappen. Dat stelt Cyrille Fijnaut vandaag in De Telegraaf. Volgens de hoogleraar criminologie aan Tilburg University hebben de bedenkers van de huidige reorganisatie − die dramatisch verloopt − zich totaal incapabel getoond.Fijnaut weet waarover hij spreekt; hij geldt als een autoriteit op het gebied van de politie-organisatie. “Waarom worden de mensen die de verkeerde plannen bedacht en niet adequaat uitgevoerd hebben, niet vervangen?”, vraagt Fijnaut zich af. “Zijn ze de komende jaren dan wel in staat om datgene goed te doen waartoe zij tot nu toe overduidelijk niet in staat bleken?” Vandaag praat de Tweede Kamer over de problemen bij de reorganisatie.

Ook de oud-hoofdcommissaris van Amsterdam Joop van Riessen heeft kritiek op de verantwoordelijke politietop: “De leiding had zich veel harder moeten opstellen bij de start van de reorganisatie. Stevigere eisen moeten stellen.” Daarnaast legt Van Riessen de schuld bij minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie): “De politiek heeft zich vergaloppeerd. Ze heeft de reorganisatie te makkelijk ingeschat.” De minister kan het fiasco nu niet meer afschuiven op de politie: “Van der Steur loopt weg voor de waarheid. De politiek is verantwoordelijk.” Door alle problemen pakt de ingreep waarschijnlijk twee keer zo duur uit als gepland: 460 in plaats van 230 miljoen euro.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.