Bankiers worden softer na overval

Eerst een bank beroven en vervolgens bij diezelfde bank een lening aanvragen. Volgens Tilburg University onderzoeker Paola Acevedo zou dit wel eens dé manier kunnen zijn om een goede deal te krijgen bij je lening.Paola Acevedo deed haar onderzoek samen met Steven Ongena van de Universiteit van Zurich. De onderzoekers keken naar 835 banken in Colombia, waar overvallen hebben plaatsgevonden.

De bankiers die de leningen verstrekken zien hun cliënten na een overval liever even niet langskomen. Dit is te zien in hun gedrag en is gunstig voor nieuwe cliënten. Want deze bankiers sluiten leningen voor langere tijd af, waardoor de terugbetaling verder in de toekomst ligt. En ze eisen meer onderpand, omdat ze cliënt minder aan de tand willen voelen. De gemiddelde lening bij een bankier die niet is overvallen duurde 5,4 maanden, terwijl de overvallenen gemiddeld een lening van 8,7 maanden afsloten. Ook te zien is dat de leenpercentages iets lager zijn bij de overvallen bankiers, wat kan suggereren dat deze bankiers minder op hun strepen stonden bij de onderhandeling over het percentage. Dit zogenaamde ontwijkingsgedrag is een klassiek verschijnsel van post-traumatische stress-stoornis.

Gelukkig voor de banken zijn de effecten relatief kort. Twee weken na de overval zijn ze nog merkbaar, maar daarna worden ze minder. Ander interessant feitje: de symptomen zijn beter merkbaar bij overvallen waarbij een vuurwapen gebruikt is.

Beeld: 30 Minutes or Less

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.