Bussemaker wil louche onderwijsbestuurders en instellingen hard aanpakken

Bussemaker wil louche onderwijsbestuurders en instellingen hard aanpakken

Onderwijsminister Jet Bussemaker wil onfatsoenlijke onderwijsbestuurders aanpakken. Doet zo’n bestuurder een discriminerende uitspraak, dan trekt Bussemaker de accreditatie straks in. Ook worden de namen hogeschool en universiteit en de titels bachelor en master beschermd.

Dat staat in een wetsvoorstel dat vandaag naar buiten is gebracht. Aanleiding zijn discriminerende uitspraken van de rector van de Islamitische Universiteit van Rotterdam (IUR). Bussemaker wilde dat de man opstapte, maar had geen wettelijke middelen om dat te bewerkstelligen. Momenteel kan de minister alleen optreden tegen instellingen die door de overheid bekostigd worden. Dat is de IUR niet. In de nieuwe wet wordt de macht van de minister uitgebreid. Hierdoor kan Bussemaker ook ingrijpen bij instellingen die niet door de overheid bekostigd worden. Officieel krijgen hogescholen en universiteiten de opdracht om “maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef te bevorderen”.

In de wet wordt ook geregeld dat de namen universiteit en hogeschool en de titels bachelor en master worden beschermd. Daarmee wordt een einde gemaakt aan de gangbare praktijk dat onderwijsinstellingen zich zomaar kunnen voordoen als erkende instelling. Zij riskeren in het vervolg een boete van maximaal €810.000 of 10% van hun omzet. Personen die de titel bachelor of master onterecht voeren zijn voortaan ook strafbaar, zoals dat nu al geldt voor ‘oude’ titels als drs. De maximale straf die hierop staat is €4.050.

De eerste horde is genomen. De ministerraad is namelijk akkoord. Nu gaat het wetsvoorstel naar de Raad van State voordat de Tweede Kamer zich erover buigt.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.