Heet avondje in Tilburgse raad

Een stoepkrijtactie tegen bomenkap. Emotionele insprekers op een hoorzitting. Een handtekeningenactie van bekende Tilburgers. Een ingelaste raadsvergadering. Een nieuwe politieke partij die inzet op een referendum. De geplande verbouwing van twee Tilburgse stadskantoren houdt de gemoederen flink bezig.UPDATE: “Jullie deugen niet. Jullie zijn deugnieten.” Dat zei Hans Smolders (LST) gisteravond tegen het College van B&W in het debat over het Winkelrondje. De coalitie steunt de plannen en de prestigieuze verbouwing van Stadskantoor 1 komt er. Tot grote frustratie van de afgeladen publieke tribune. Want de meningen van de ‘gewone’ Tilburgers zijn niet mals. Architect John van Lierop in Brabants Dagblad: “Dit is de eerste keer dat ik me schaam als Tilburger, en ik woon hier nu al twaalf jaar. (…) Deze fout blijft ons vijftig jaar achtervolgen.” Suzan de Groot-Fikke, die zaterdag een oproep tégen in de krant plaatste, heeft op Facebook geen goed woord over voor de gang van zaken:

‘SP-politici die zich verstoppen achter businessmodellen en onderzoeken van vastgoedbureaus om hun standpunt goed te praten. D66 dat onvervalste machtspolitiek bedrijft. GroenLinks dat met open ogen 42 bomen hartje centrum wil vervangen voor een consumentenkerk. En de VVD neemt echt waar de woorden ‘even naar Het Kruidvat’ in de mond, en we hebben er nog maar zes of zo in het centrum, het CDA roert zich gewoon niet, maar zal vrolijk voor stemmen… zielloze bende. Opnieuw geeft Tilburg haar ziel een knauw, opnieuw een litteken.’

***

B&W van Tilburg wil het Stadhuisplein en omgeving grondig verbouwen. Zo moet het grote Stadskantoor 1 worden gemoderniseerd. De ‘Zwarte Doos’ krijgt bovendien een commerciële ‘zoom’, waardoor maar liefst 10.500 m2 aan extra winkeloppervlak ontstaat (het zogenaamde Winkelrondje). Vorige week maandag wilde de gemeenteraad vergaderen over het plan. Er kwamen echter zo veel insprekers (lees: tegenstanders) langs dat de raad aan de inhoudelijke discussie niet toe kwam. Die staat nu gepland voor vanavond.

Oproep
Vooruitlopend op het debat verscheen zaterdag een paginagrote oproep tegen de plannen in Brabants Dagblad: ‘Niet alleen stenen en beton voor projectontwikkelaars’. Het College krijgt het verwijt de plannen koste wat kost te willen doordrukken, zonder rekening te houden met het (historisch) karakter van het stadshart. Maar er klinkt ook andere, nog hardere kritiek: de politiek heeft het onderling allemaal allang bekokstoofd. Het doet er niet toe of de Tilburgse burger hier nu wel of niet op zit te wachten. De oproep besluit met een uitnodiging aan alle Tilburgers om vanavond langs te komen.

“Best hypocriet zoals dit dossier gaat”

De advertentie is het werk van twee bezorgde Tilburgers. Suzan de Groot-Fikke – voormalig communicatie-adviseur bij de gemeente − schreef de tekst. “Best hypocriet zoals dit dossier gaat”, zucht ze. “Het staat allang vast dat er een grote raadsmeerderheid vóór is, hoeveel redenen er ook zijn om de plannen niet in deze vorm door te voeren.” Fikke doelt op enkele negatieve inhoudelijke adviezen en natuurlijk op de grote aantallen teleurgestelde stakeholders: winkeliers, burgers, marktkooplui, groenliefhebbers en vastgoedmensen. “Alex Hart − die insprak namens de eigenaar van het V&D-pand − schoot de plannen vorige week helemaal lek. Toch wil B&W dit rommelige en ingewikkelde dossier er nu doorheen drukken.” Pikant: Multi Vastgoed (de koper-verhuurder van de extra winkelruimte) komt feitelijk voort uit AM, de projectontwikkelaar waarvan burgemeester Peter Noordanus vroeger CEO was.

Lijntjes
Voorgekauwd of niet- het gaat er vanavond vanaf 19.00 uur heet aan toe in de raadszaal. Fikke: “Onze bestuurders worden geconfronteerd met een horde boze burgers. Dat vinden ze niet leuk. Helaas heeft het voor de uitkomst geen gevolgen.” Volgens Fikke is dit het zoveelste voorbeeld van de gebrekkig functionerende Tilburgse gemeentepolitiek. “De cultuur is verpest. De raad moet B&W controleren, maar dat gebeurt onvoldoende. Er zijn onderling te veel lijntjes, waardoor de gemeenteraad niet onafhankelijk opereert.” In het verleden ging het in Tilburg al eens mis met het MIDI-theater, een strop van zo’n 8 miljoen euro. Fikke is kritisch: “O, zeker. Dit kan heel goed de volgende MIDI worden.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.