De wederopbloei van de podcast

Klaar met altijd hetzelfde Spotify-lijstje op de fiets? Met de housemuziek in je oren tijdens het sporten? Of het slap gelul van radio-dj’s? Probeer eens een podcast! En néé, we bedoelen niet de wekelijkse mixen van Hardwell, Avicii of Afrojack.Podcasts zijn bezig aan een wederopstanding. Door het succes van onder andere Serial is een grote groep podcasters geïnspireerd geraakt om de microfoon weer in te pluggen. Er is zelfs een stukje Tilburgse inbreng.

De oorzaak
Om de hernieuwde populariteit van podcasts te wijden aan één podcast, dat gaat misschien een beetje ver. Vast staat wel dat door de komst van Serial plots een heel nieuwe groep luisteraars hun weg naar de podcast-app van hun telefoon gevonden heeft.

In Serial wordt een waargebeurd verhaal behandeld, verteld over verschillende afleveringen. Iedere week ontrafelt het raadsel rondom de zaak van Adnan Syed zich verder, in afleveringen van 30 tot 60 minuten. De podcast kreeg het voor elkaar om miljoenen luisteraars de verzamelen.

Serial al geluisterd? Criminal valt in hetzelfde straatje. In Criminal wordt iedere aflevering één waargebeurd verhaal behandeld. Radio Doc vertelt mooie verhalen, over alledaagse of bijzondere situaties. Echt Gebeurd doet datzelfde op een klein podium. This American Life doet dat ook, maar dan in het Engels. 

Ook inhoudelijk!
Er is genoeg vermaak, maar ook genoeg inhoudelijks te vinden op het gebied van podcasts. Zo gaat de Correspondent in gesprek met de Tilburgse hoogleraar Bestuurskunde Paul Frissen over populisme en het maakbaarheidsideaal van de verzorgingsstaat. In andere afleveringen gaat Lex Bohlmeijer in gesprek met interessante gasten over allerlei zaken: van economische achtergronden tot de Zwarte Pieten-discussie.

Meer van dit? In NTR Academie delen bevlogen sprekers hun kennis. Kritisch denken probeert je via de discussie aan het denken te zetten. In Onder Media Doctoren behandelen communicatiewetenschappers mediakwesties. Kritische Massa is nieuw en praat met onder andere Alexander Klöpping en Arjan el Fassed over vernieuwing. Share Your World, de podcast van studievereniging Extra Muros, behandelt verschillende maatschappelijke thema’s. Met een andere draai
Sommige dingen zijn gewoon leuk om te weten. Daar focust How Stuff Works zich op. Ze hebben verschillende podcasts, over onderwerpen als “Stuff Mom Never Told You” en “Stuff You Should Know“.

You Are Not So Smart leert je iets nieuws over populair wetenschappelijke onderwerpen.

Van alles wat
Er komen steeds meer nieuwe succesvolle podcasts, bewijst bijvoorbeeld de Mystery Show. In deze podcast wordt iedere aflevering een mysterie opgelost. Geen grote mysteries, maar kleine, persoonlijke vraagstukken.

De Nederlandse Appels & Peren Show praat tweewekelijks over technologie, Apple en ditjes en datjes. OMT Café doet dat ook, maar nog een tikkeltje inhoudelijker. StartUp volgt de start van een nieuw bedrijf. 

Voor ieder wat wils, dat is duidelijk. Hebben we toch nog een podcast gemist? Laat het ons weten!Beeld: Flickr

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.