Vwo’ers in de collegebanken

Een nieuw collegejaar trekt grote groepen jonge studenten. Sommigen lijken net van de basisschool af te komen. Dat zou wel eens kunnen kloppen. Zevenduizend vwo’ers in Nederland volgen vakken aan de universiteit. Ook op de campus van Tilburg University lopen scholieren rond.

Tilburg University heeft verschillende projecten waar scholieren alvast van de universiteit kunnen proeven. Onder het mom van ‘colleges volgen voor excellente scholieren’ lopen jaarlijks 20 à 25 excellente scholieren over de Tilburgse campus. Het project bestaat sinds 2001. Iedere faculteit biedt inleidende vakken aan, waar de scholieren op in kunnen tekenen. “Het is een vorm van contractonderwijs”, zegt Tonke van de Ven, verantwoordelijk voor de scholieren. “Ze nemen deel aan reguliere hoor- en werkcolleges, maken tentamen.”

Over het algemeen zitten ze in 5 of 6 vwo. “Maar dit jaar hebben we ook 4 vwo’ers”, zegt Van de Ven.” En die volgen vakken op universitair niveau, waar ze een volle dag per week extra mee bezig zijn. Dat kunnen ze aan, zegt Van de Ven. “Het zijn gemotiveerde scholieren, die niet genoeg uitdaging hebben op de middelbare school. Scholieren melden zich ook niet zelf aan. De school zoekt scholieren uit waarvan ze denken dat ze hiervoor geschikt zijn. Die voorselectie is belangrijk en maakt dat scholen goed meewerken. Het rooster wordt bijvoorbeeld samen bekeken.”

Scholieren die een vak zo afronden, kunnen vrijstelling krijgen als ze eenmaal gaan studeren. “Ook voor de oriëntatie is dit niet onhandig: “Zo’n vak volgen is natuurlijk de ultieme manier om te kijken of een studie iets voor je is.” Niet dat het project voor werving in het leven geroepen is. “Daarvoor gaat het om te kleine aantallen, het is echt een service die we aan scholieren bieden.” De universiteit neemt de kosten voor de cursus voor haar rekening, de boeken moeten wel door scholier of school betaald worden. Lenen uit de UB kan ook. Mentorstudenten begeleiden de scholieren.

Onder de oudere mensen
De jongens en meisjes van 15, 16 jaar mengen zich volgens Van de Ven goed tussen de oudere studenten. Maar veel ouder zijn die nou ook weer niet: “Het gaan om eerstejaars vakken, die studenten komen ook net van de middelbare school af. Over het algemeen voelen de scholieren zich onderdeel van de studentenpopulatie, zeker als ze in werkgroepen samen moeten werken.” Bijzonder is het wel. Een scholier uit Breda zei daarover tegen Van de Ven: “Het was vreemd om op de campus te lopen tussen allemaal oudere mensen; het voelde weer alsof ik in de brugklas zat, ook al werden we gewoon als medestudenten behandeld.”

Hoe studenten deze scholieren ervaren weet Van de Ven niet, maar ze denkt dat de gemotiveerde scholieren zeker bij groepsopdrachten niet misstaan. Niet dat iedereen de collegerit uiteindelijk afmaakt. “Gemiddeld stromen twee scholieren per jaar uit. Die kunnen het niet aan, of vinden het niet interessant. De rest maakt het af, over het algemeen met positieve resultaten.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.