Wetenschap bang dat toptalent vertrekt

Wetenschappelijk Nederland is bang voor een brain drain. Doordat de onderzoeksfinanciering in Nederland verschraalt, wordt het voor wetenschappelijk toptalent aantrekkelijker om naar het buitenland te vertrekken. Dat schrijft de Volkskrant.

De dreigende leegloop staat op de agenda van het ministerie van OCW, de KNAW en VSNU. Vooral de schaarse onderzoeksgelden in Nederland, en de continue, loodzware concurrentie om de schaarse gelden die er nog wel zijn, maken van Nederland een onaantrekkelijk land voor toptalent. In het buitenland is er vaak meer geld, en dus ook meer mogelijk. Toptalent wordt dan ook wel eens weggekocht, maar voor een hoger salaris alleen vertrekken ze niet. In het buitenland zijn er meer kansen en doorgroeimogelijkheden.

Hét toptalent vertrekt
Zo vertrekt Maaike Kroon van de TU/e, vorige week nog verkozen tot Nederlands Wetenschapstalent 2015, naar het buitenland. Ironisch is dat wel. Kroon zelf is er nuchter over: “Als ik hier zou blijven, zou ik over vijf jaar dezelfde functie bekleden. Door de stap naar Abu Dhabi gaat mijn carrière wat sneller.” Ze merkt op dat onderzoekers in Nederland inderdaad vaal tijd kwijt zijn aan het vinden van schaarsere financiering. Maar een brain drain? Dat lijkt haar wat overdreven. Er vertrekken wel eens mensen naar het buitenland, maar andersom komt er ook veel talent uit het buitenland naar Nederland. Onder de streep valt dat wel mee, denkt het Nederlandse toptalent.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.