Helft minder inbraken door Whatsapp-alarm

In buurten waar verdachte situaties gemeld worden in Whatsapp-groepen neemt het aantal inbraken drastisch af. Dat is de conclusie van Martijn Akkermans, die als masterstudent aan Tilburg University onderzoek deed naar de gevolgen van Whatsapp-preventie.

Dat meldt het AD. Akkermans deed zijn onderzoek samen met Ben Vollaard, universitair docent aan TiSEM. Ze bekeken 35 buurten in Tilburg. Gemiddeld werd het aantal inbraken in deze buurten gehalveerd. Dat komt onder andere door het ‘afschrikeffect’. Dat werkt, omdat inbrekers vaak uit de buurt komen en door de Whatsapp-groep worden afgeschrikt. Maar er zijn meer redenen: inwoners zijn mogelijk alerter, beveiligen hun huis beter en stappen sneller naar de politie wanneer ze in een van deze groepen deelnemen.

In de Whatsapp-groepen wordt er informatie uitgewisseld tussen bewoners, maar ook gemeente en politie doen er actief aan mee. Daardoor werkt het niet alleen preventief. Door deze methode zijn al 10 inbrekers in Tilburg op heterdaad betrapt, of later aangehouden.

Onderzoeker Martijn Akkermans: “De Tilburgse Whatsapp-groepen bestaan al een jaar. Van de gemeente kregen wij alle data, zodat we die konden doorrekenen en analyseren.” Akkermans is verbaasd over alle media-aandacht. “Dat is wel grappig, ja. We halen de voorpagina van de krant en alles. Blijkbaar vinden mensen dit toch geruststellend nieuws.”

Naast het al genoemde afschrikeffect voor criminelen wijst Akkermans nog op een ander effect. Of, eerder het ontbreken daarvan: “Directe verplaatsing van de criminaliteit deed zich niet direct voor. Veel inbrekers concentreren zich op de eigen omgeving. Ze vinden het blijkbaar onpraktisch om te ver weg te gaan.” Ook de positieve invloed van de Whatsapp-groepen laat zich duidelijk gelden. “Wij noemen dat het ‘uitstralingseffect’. Door de Whatsapp-gesprekken worden mensen alerter en bewuster. Ook dat is erg ontmoedigend voor potentiële inbrekers.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.