Is er leven na een bestuursjaar?

Overdag hard werken, ’s avonds hard feesten; het leven van een studentbestuurder gaat niet altijd over rozen. Toch zijn de bovenverdiepingen van gebouw Esplanade elk jaar weer goed gevuld met ambitieuze studenten. Want besturen is goed voor je cv, voor je netwerk en ook gewoon leuk. En: voor je het weet is het weer voorbij. Maar wat dan? Univers ondervroeg enkele oud-bestuurders: wie is er in het zwarte gat geduikeld?Tuur Abrahams was vorig jaar fulltime bestuurslid bij de Economic Business Weeks Tilburg en merkt wel iets van het zogenaamde zwarte gat. “Je bent een jaar lang bezig met leuke dingen doen. Soms inhoudelijk uitdagende dingen, maar ook veel sociale activiteiten. Er is altijd wel iets in zo’n jaar. De zin om nu weer te gaan studeren is er wel, maar de concentratie vinden is een stuk moeilijker.”

Bob van Soolingen, voorzitter van Magister JFT 2014-2015, heeft daarvan minder last. “Ik ben direct na de TOP-week in mijn nieuwe studie gerold en heb een nieuw baantje, als studentassessor. Het inhoudelijke aspect heb ik zodoende weer opgevuld. Het sociale deel mis ik wel. Gelukkig zie ik een boel mensen van mijn bestuursjaar nog. Zo zijn we laatst met een groep nog naar een paar constitutieborrels geweest.”

“Hoe blut rokers ook zijn, ze vinden altijd weer geld voor een pakje peuken. Zo ging het bij mij met mijn tijd”

Parttime
Gaat het er bij parttime-bestuurders anders aan toe? Daarover verschillen de meningen. Joris Berns, oud-Cicero en Studentenraad, vindt dat parttimen zo zijn eigen problemen met zich meebrengt: “Je moet constant het overzicht houden over de verschillende dingen die je moet doen. Soms sneuvelden daardoor ook onderdelen van mijn studie. Dan miste ik wel eens een college. Dat ik me dit jaar alleen nog maar op mijn studie hoef te focussen voelt dan ook raar.”

Pim Belder, vorig jaar lid van het Enactus-bestuur, herkent dat probleem en vergelijkt zijn plangedrag met rokers. “Hoe blut rokers ook zijn, ze vinden altijd weer geld voor een pakje peuken. Zo ging het bij mij met mijn tijd. Soms ben je enorm druk, maar zelfs dan vind je nog wel ergens tijd.”

Betrokken
Sommigen zijn nog steeds maar moeilijk weg te slaan bij de bestuurskamer in gebouw E, terwijl anderen er niet meer in de buurt durven komen. Linda Peels deed in 2013-2014 een bestuursjaar en kan inmiddels rustig terugkijken: “Ik heb vooral in het begin, vlak na mijn bestuursjaar, wel wat last gehad van een zwart gat. Je moet het echt actief proberen los te laten, anders blijf je ermee bezig. Echt: in zo’n jaar is de vereniging gewoon even je leven. Achteraf gezien kan ik het allemaal veel beter relativeren, ook omdat de afstand nu groter is.

Tips
Over tips hoeven de oud-bestuurders niet lang na te denken. “Geniet ervan”, lijkt de belangrijkste. Maar ook “blijf je agenda vol plannen na je bestuursjaar” en “pak je studie erna weer goed op” scoren goed. Het zwarte gat wordt opgevuld met commissies, oude vrienden of bijbaantjes. Zoals: student-redacteur bij Univers.

Beeld: Epische Bestuursfoto’s

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.