Rijke Nederlanders ontduiken 10 miljard euro aan belasting

Rijke Nederlanders ontduiken 10 miljard euro aan belasting

Door massaal buitenlandse brievenbusfirma’s te gebruiken, onttrekken rijke Nederlanders honderden miljarden euro’s aan het zicht van de Nederlandse staat. Onder de streep sluizen ze 10 miljard euro weg. Dat blijkt uit onderzoek van oud-FIOD-rechercheur Jan van Koningsveld, die daar vandaag in Tilburg op promoveert.

Het promotieonderzoek richt zich op aard en omvang van het misbruik van offshore-vennootschappen. Uit het onderzoek blijkt dat vermogend Nederland minstens 129 miljard euro heeft gestald in brievenbusfirma’s op bijvoorbeeld de Maagden- en Kaaijmaneilanden. Wereldwijd staat er ruim 5000 miljard euro geparkeerd in offshore-vennootschappen.

Van Koningsveld veronderstelt dat 80 procent van het Nederlandse particuliere vermogen niet aan de Belastingdienst opgegeven wordt. Tegen een gemiddeld belastingtarief van 10 procent, draagt vermogend Nederland dan ongeveer 10 miljard te weinig aan belasting af. Verder constateert Van Koningsveld dat brievenbusfirma’s onder criminelen al decennia lang onverminderd populair zijn.

Brievenbusfirma’s
Een brievenbusfirma is legaal en makkelijk op te richten. Een brievenbusfirma heeft geen personeel, kantoor of eigen activiteiten. Particulieren kunnen de rechtsvorm gebruiken om een hoger rendement te krijgen op hun vermogen. “Maar van een groot deel zie je dat ze dat doen om daardoor uiteindelijk minder belasting te betalen in Nederland”, zegt Van Koningsveld.

De Belastingdienst zou geen goed zicht hebben op de geldstromen, en te beperkte middelen hebben om belastingontduikers aan te pakken. Dat komt door ingewikkelde constructies met meerdere bankrekeningen, die veel tijd kosten om uit te pluizen. Bovendien is medewerking van buitenlandse overheden vereist. Die wordt alleen verleend als er belastingverdragen gesloten zijn. En juist met de belastingparadijzen heeft Nederland vaak geen verdrag.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.