Hup Dekker, hup Open Access

Nederland wordt voorafgaand aan het EU-voorzitterschap, vanaf januari 2016, aangemoedigd door de meest prestigieuze universiteiten van Europa. De LERU, de Liga van Europese Topuniversiteiten, is een petitie gestart om Nederland en in het bijzonder staatssecretaris Sander Dekker aan te moedigen om op Europees niveau stappen te maken met Open Access.Boven de verklaring van het LERU prijkt het citaat ‘Christmas is over. Research funding should go to research, not to publishers!’. De liga laakt het fenomeen ‘double dipping’, waarbij universiteiten zowel voor publicatie als voor abonnementen betalen. LERU schrijft: “If one of the wealthiest universities in the world (Harvard) can no longer afford it, who can?”. Wanneer Nederland per 1 januari het voorzitterschap van de Europese Unie op zich neemt, moeten er grotere stappen worden gemaakt, staat in de verklaring: “LERU roept alle universiteiten, onderzoeksinstituten, financierders en onderzoekers op om deze petitie te tekenen en een sterk signaal af te geven aan de Europese Commissie en het Nederlandse voorzitterschap”.

In februari presenteerde de Europese Commissie de resultaten van een openbare raadpleging over ‘Science 2.0’, ook wel Open Science genoemd. Dit is een nieuwe benadering van wetenschap en het delen van wetenschappelijke resultaten. De respondenten vonden Open Access één van de belangrijkste onderwerpen op dit moment. Het LERU wil nu dat alle belanghebbenden samen optrekken om stappen te maken richting Open Access.

Staatssecretaris Dekker heeft al gereageerd op het initiatief van het LERU. Hij zei het te steunen en zei daarnaast: “Het feit dat alle LERU-leden het oude model van abonnementen met big deals laten gaan en kiezen voor Open Access-modellen, past bij het Nederlandse beleid. Hierin moeten resultaten van onderzoek dat met publiek geld betaald is, beschikbaar zijn voor iedereen. Dit zal een prioriteit zijn tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU, in het eerste semester van 2016.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.