Weer een universiteit in Friesland

Sinds de negentiende eeuw is er al geen universiteit meer in Friesland, maar daar komt verandering in. De provincie Friesland, gemeente Leeuwarden en Rijksuniversiteit Groningen hebben plannen om in Leeuwarden de ‘Campus Fryslân’ te starten.Het voorstel moet nog door de Provinciale Staten, de gemeenteraad van Leeuwarden en de universiteitsraad van de RuG. Als die akkoord gaan, komt er in Friesland een University College met een Engelstalige bacheloropleiding Liberal Arts & Sciences. Ook komt er een graduate school en een mastercollege met 10 nieuwe masters rondom thema’s die belangrijk zijn voor Friesland. De hoofdthema’s zijn water, energie, biowetenschappen, toerisme, meertaligheid, duurzame maatschappij, technologie en bestuur. Het is de elfde faculteit van de RuG.

Het project University Campus Fryslân loopt al sinds 2010. Bij de start van het project viel op de website te lezen: “UCF is een innovatieve academische netwerkorganisatie, een Fries initiatief dat gebruik maakt van een dynamisch netwerk van toonaangevende regionale, nationale en internationale partners. Vanuit de bundeling van deze krachten wordt een toekomstgericht onderzoek- en onderwijsaanbod ontwikkeld. Dit onderwijs en onderzoek hebben hun bedding in het natuurlijk laboratorium dat Friesland biedt en wil bijdragen aan het gebruik van nieuwe kennis in de samenleving.” Tot nu toe hield dat vooral in dat promovendi werden gekoppeld aan de verschillende hogescholen in de regio. Binnenkort vindt het academische onderwijs dus ook weer zijn weg naar de Friese hoofdstad.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.