TiU’ers zetten zich in voor vluchtelingen: boeken inzamelen

TiU’ers zetten zich in voor vluchtelingen: boeken inzamelen

Maandenlang in een vluchtelingenkamp zitten, zonder dat je echt iets te doen hebt. Of zelfs iets doen mág. Ilja Hijink, directiesecretaresse bij het Nexus Instituut, wil vluchtelingen in deze situatie helpen. Ze start morgen Books for Refugees, een actie waarmee ze boeken inzamelt voor vluchtelingen.Hijink raakte geïnspireerd door verhalen van vrienden, die acties organiseren om vluchtelingen te helpen. “Ik zocht naar een relevante vorm die me past. Cultuur en literatuur is altijd een passie van me geweest: Je kan er troost of afleiding uit halen. Dat lijkt me op dit moment heel wenselijk voor vluchtelingen. Het inzamelen van boeken was dus een logische actie.”

“Er wordt al enorm veel gedaan. Daarom wilde ik eerst kijken of het plan doorgang kan vinden. Daarvoor heb ik bij het Knooppunt Ruimhartig Tilburg aangeklopt. Die stroomlijnen verschillende hulp-initiatieven. De reactie daar was positief, net als dat de gemeente en het CvB eerder al positief waren.”

“Steun een vluchteling met een verhaal”

Vanaf morgen is er een tafel te vinden bij de entree van het Koopmans-gebouw. Daar kunnen oude boeken worden gedoneerd. Maar alleen op de universiteit is niet genoeg, vindt Hijink. “Als je de inzameling beperkt tot de uni, dan lijkt het initiatief misschien wat hoogdrempelig. Daarom komt er ook een tafel in de bibliotheek in het centrum. We richten ons voornamelijk op Engelstalige boeken, maar bij een plaatjesboek voor kinderen maakt de taal natuurlijk weinig uit.”

Als je zelf nog ideeën hebt, of op de hoogte wilt blijven van de actie kun je een mailtje sturen naar books.for.refugees@gmail.com. Via dat e-mailadres wil Hijink vluchtelingen ook de mogelijkheid geven om te reageren: “In ieder boek komt een stempel met het e-mailadres. Daar kunnen vluchtelingen naartoe mailen als ze nog iets kwijt willen over het boek. Maar dat hoeft uiteraard niet.”Beeld: Flickr

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.