Kritiek op huisvestingbeleid rondom Dante

Het Dante gebouw wordt op termijn verkocht of verhuurd. Voor het zover is wordt het een tijdelijke opvangplek. Voor personeel dat tijdens renovaties het eigen gebouw uit moet. Universiteitsraadfractie TiU International heeft kritiek op de plannen. Dante moet helemaal niet verkocht worden. En die renovaties mogen ook wel wat minder.

De campus groeide vanuit het Cobbenhagen-gebouw, maar inmiddels is het Dante-gebouw onmiskenbaar de centraal gelegen spil. In de vastgoedplannen is echter weinig weggelegd voor het gebouw. Universiteitsraadfractie TiU International komt in verzet.

In 2018 ondergaat het Dante-gebouw beperkt onderhoud. Het personeel (TSH) verhuist dan blijvend naar het Koopmans-gebouw. Verwacht wordt dat het onderhoud aan Dante in 2019 klaar is. Personeel van andere gebouwen, dat geen eigen dak meer boven het hoofd heeft tijdens geplande renovaties, komt dan tijdelijk in Dante te zitten.

Schuifpand
Dante wordt een ‘schuifpand’. En geschoven gaat er worden, want er staan heel wat renovaties op de planning. Direct in 2019 al verhuizen TSB en CentERdata vanuit het Tias-gebouw naar Dante, omdat Tias dan gerenoveerd wordt. In 2021 verhuist vervolgens het personeel uit Goossens (Library and IT Services). Omstreeks 2023 strijkt het personeel van de universiteitsbibliotheek mogelijk in Dante neer, en in 2024 moeten ook Academia en Vigilante tijdelijk buiten het eigen gebouw geplaatst worden.

“We don’t want to sell Dante off, we want to use it”

In 2025 zou Dante weer een ‘eigen’ functie krijgen. Daar wringt de schoen voor TiU International. Omdat andere gebouwen meer onderwijsruimtes krijgen, lijkt Dante overbodig. Het gebouw zal daarom verhuurd worden, of afgestoten. De fractie is het daar niet mee eens: “We don’t want to sell it off, we want to use it.”

De precieze invulling van het gebouw laat voorlopig nog op zich wachten. Mogelijke invullingen die nu genoemd worden zijn een huisvesting voor studenten, een broedplaats voor startende ondernemers, of een plek voor een HBO instelling.

Kritiek
TiU International kijkt met verbazing naar de plannen. Het gebouw is volgens fractie-voorman Tobias Klein niet geschikt voor studentenhuisvesting. En volgens Klein wordt er niet serieus gedacht dat jonge ondernemers zich er zouden vestigen. Een HBO instelling dan? Klein: “That would be the same as when Mercedes would also have a production facility from BMW on their facility. Dante is the central building. It would be really weird if it would belong to somebody other than Tilburg University.”

Bovendien is het vastgoedplan in 2013 vastgesteld. Er zijn nieuwe ontwikkelingen om rekening mee te houden, zegt Klein. Neem alleen al de ambitie omtrent studentenaantallen en Data Science. Klein: “It seems only natural to keep Dante as a place where one could house all these activities.”

Ook over de plannen om Dante als ‘schuifpand’ te gebruiken, is de fractie kritisch. Die invulling lijkt logisch met zoveel opvolgende renovaties, maar moet er wel zo snel gerenoveerd worden? Klein: “We think we need to renovate a bit more carefully. And as for the bigger picture, we think the university should rethink the whole plan.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.