LKvV wil dat studenten minder pilsjes consumeren

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) wil studenten overtuigen om minder pintjes te drinken. Daarom heeft de studentenorganisatie wat tips opgesteld. Er komt een alcoholbestuursreglement en een online toets.

De LKvV heeft zich aangesloten bij het Nationaal Programma Preventie, een gezondheidsplan van het Ministerie van Volksgezondheid. “Alcoholconsumptie kan zowel een direct als een indirect gezondheidseffect hebben”, aldus voorzitter Ruben Hoekman in een persbericht. “Daarom is het ombuigen van drinkpatronen en een grotere bewustwording van de negatieve kanten van overmatige alcoholconsumptie van groot belang.”

Er zijn vier maatregelen: de LKvV maakt een alcoholbestuursreglement, speciaal voor alle studentenverenigingen in Nederland. Ook komt er een online IVA (Instructie Verantwoord Alcohol schenken): ieder lid dat achter de toog staat, moet geslaagd zijn voor deze toets. En wat dacht je van een handboek best practices, bestaand uit tips die studentenverenigingen uitwisselen. Daarnaast komt er een werkgroep die de niet-oplettende verenigingen een schop onder de kont geeft om wat meer te hameren op verantwoord alcoholgebruik.Olof
Niks mis met zulke maatregelen, vindt T.S.C. Sint-Olof, ook aangesloten is bij het LKvV. “Een goed initiatief”, zegt lid Jochem Huijps, vice-praeses. “Het is belangrijk dat we verantwoordelijke alcoholconsumptie stimuleren. Vooral omdat een kroeg hebben die iedere avond open is.”

Volgens Huijps is een extra alcoholbestuursreglement niet per se nodig, omdat Olof er zelf al een heeft. “Daarin staat bijvoorbeeld hoe het barpersoneel moet handelen en dat we niet schenken aan personen onder de achttien jaar. We willen niet in de problemen komen met de gemeente, daarom hanteren we strenge controles.” Hij is vooral benieuwd naar het handboek best practices: “Misschien dat er wat goede punten in staan.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.