Diederik Stapel aan de slag voor gemeente Heusden

Diederik Stapel, voormalig hoogleraar psychologie aan Tilburg University, gaat aan de slag voor de gemeente Heusden. Stapel, die in 2013 werd veroordeeld voor het op grote schaal vervalsen van wetenschappelijke onderzoeksresultaten, moet in kaart gaan brengen hoe de gemeente via moderne media nog beter bereikbaar is voor inwoners.”Hij heeft een enorme expertise en ervaring als gedragswetenschapper en weet erg veel van wat tegenwoordig heet ‘media-ecologie’: alles wat met multimedia te maken heeft”, zegt de Heusdense burgemeester Jan Hamming in het Brabants Dagblad. De burgemeester vindt zelfs dat de voormalig hoogleraar een streepje voor heeft bij anderen, juist doordat hij als fraudeur tegen de lamp is gelopen. “Door wat er is gebeurd heeft hij belangrijke levenslessen geleerd. Stapel kan in dit geval echt iets bijdragen.”Burgemeester Hamming komt oorspronkelijk uit Tilburg, waar hij lange tijd wethouder was. De echtgenote van Stapel, Marcelle Hendrickx, is sinds 2014 eveneens wethouder in Tilburg. Hamming zegt echter in het Brabants Dagblad Stapel niet persoonlijk te kennen.

Het nieuws heeft op de website van die krant meteen veel reacties opgeleverd, waarbij het merendeel van de reageerders uiterst negatief is over het inhuren van Stapel. Overigens is het een tijdelijke klus voor Stapel. De gemeente Heusden wil hem drie maanden lang voor acht uur per week inhuren. Stapel gaat alle bestaande initiatieven in kaart brengen en evalueren. De gemeente gaat er vanuit dat Stapel ook met nieuwe ideeën komt.

Sinds zijn gedwongen vertrek bij Tilburg University schreef en publiceerde Stapel ‘Ontsporing’, een autobiografie over de affaire die hem als wetenschapper de das om deed. Vorig jaar volgde ‘De Fictiefabriek’, een brievenboek dat hij maakte in samenwerking met A.H.J. Dautzenberg. Hij timmert sindsdien aan de weg als strategisch adviseur, coach, schrijver en spreker.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.