TiU-team wil pitch-wedstrijd nu weleens winnen

Studenten van zeven Brabantse scholen (mbo, hbo en wo) nemen het aanstaande maandag tegen elkaar op in het Brabants Ondernemerschaps Duel 2015. Studente Bedrijfseconomie Britt van Lochem maakt deel uit van het TiU-team: “Onze universiteit heeft nog nooit gewonnen. Hoog tijd om daarin verandering te brengen.”Het is alweer de zesde editie van dit event. Hoe kan het eigenlijk dat Tilburg University nog nooit met de eerste prijs ging pronken? “Misschien een beetje zelfoverschatting?” vraagt Britt zich af. “Maar het kan ook zijn dat universiteitsstudenten het verhaal té theoretisch maken, en dat hbo’ers zich juist richten op de praktijk.”

Drie ronden
Het Brabants Ondernemerschaps Duel bestaat uit drie ronden. Britt van Lochem: “In de eerste ronde doet iedereen een pitch over ‘Noord-Brabant’. We moeten de provincie aan de man brengen bij een publiek van ondernemers. In de tweede ronde gaat om de inleving rond de vraag ‘Koningsdag of Bevrijdingsdag’? De derde en laatste ronde heeft een meer debat-achtig karakter. Daarin staan stellingen centraal, die we ter plekke te horen krijgen.”

Alle deelnemers volgden twee intensieve trainingen door professionals op het gebied van pitchen, klantgerichtheid en overtuigingskracht- stuk voor stuk cruciale vaardigheden voor een ondernemer. In teams van drie gaan zij – voor een publiek − de strijd met elkaar aan. Een driekoppige jury, met onder meer Freek Staps (hoofdredacteur NRC Q) en Nathan de Groot (redacteur De Speld), kiest een winnend team én een individuele winnaar. Het Brabants Ondernemerschaps Duel vindt plaats op de eerste dag van de Global Entrepreneurship Week 2015. De organisatie is in handen van Avans Hogescholen, Tilburg University Center of Entrepreneurship en Presensatie, in samenwerking met alle deelnemende kennisinstellingen.

Regie
Wat is het geheim van een goede pitch? Britt van Lochem: “Een goede regie. Een pitch moet een herkenbaar begin, midden en slot hebben. Dat moet je zo strak mogelijk weten te houden. Daarbij kies je een originele toon, zodat het publiek niet afhaakt. Als je hierop focust, kun je de klus zelfs binnen de minuut klaren. Officieel heb je 1 minuut de tijd. Maar in de voorbereiding merkten we al dat we het strak genoeg hielden om tijd over te houden.”

Het TiU-team bestaat verder uit Tim van de Loo (Bedrijfseconomie) en Remco van Dooren (Bestuurskunde). Britt: “Een goeie mix. Er zit echt energie in dit team. Namens Tilburg University doet verder ook Silke Belshof (Bedrijfseconomie) mee. Zij maakt deel uit van een mixed-team.

Het Brabants Ondernemerschaps Duel 2015 vindt plaats op maandag 16 november, in het Klasse Theater, Carré 16, in Tilburg. Inloop vanaf 14.30 uur. Het Duel duurt van 15.00 tot 18.00 uur. Aansluitend borrel.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.