Expeditie Robinson sjoemelt met stemvolgorde

Wie naar Expeditie Robinson kijkt moet bedacht zijn op manipulatie, schrijft de Volkskrant. Dat wegstemmen iedere aflevering? Daar wordt mee gesjoemeld. Al blijkt dat niet uit simulaties van een Tilburgse promovendus.

Aan het einde van iedere aflevering wordt een kandidaat weggestemd door zijn of haar medekandidaten. Kandidaten brengen hun stem uit, waarna spelleiders Nicolette Kluijver en Dennis Weening de lootjes uit de pot trekken. De kandidaat met de meeste stemmen moet naar huis.

TiU-promovendus Chris Hartgerink draaide de lootjestrekking per aflevering tienduizend keer af. Daaruit bleek dat het beslissende moment, waarop duidelijk is wie naar huis moet, niet uitgesteld wordt. In de simulaties duurde het doorgaans net zo lang als in het echt, voor bekend was wie zijn spullen moest pakken.

Onrealistische stemvolgordes
Toch valt het de oplettende kijker op, dat de stemvolgorde soms wel erg onrealistisch is. Toen het onlangs een strijd tussen Tim en Anna was, zag de stemvolgorde er zo uit:

T – A – T – A – T – A – T – A – T – A – T – A – T – A – T – A.

En toen Tim, Sharon en Ronnie ieder 1 stem kregen, Kim 2 en Wietze 9, zag de volgorde er zo uit:

K – W – S – W – K – T – (tot hier spande het erom ) – W – W – W – W – W – W – W.

Statistisch gezien is dat hoogst onwaarschijnlijk. Als het een strijd tussen Tim en Anna is (die allebei dus evenveel stemmen kregen), dan is het waarschijnlijker dat óf Anna een lange tijd voorligt, of Tim. Door de stemvolgorde bij sommige afleveringen anders te monteren, wordt een nek-aan-nek race gesuggereerd die er niet werkelijk was. Logisch, laat oud-regisseur Mark Sedney weten. “Wij willen als makers voor de kijkers de spanning erin houden.”

Beeld: Screenshot Expeditie Robinson

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.