Pacifisme is het enige antwoord op terreur

Willen we een einde maken aan terreur, dan moeten we vrede stichten. Niet méér bommen en militairen, maar het hoofd koel houden is het devies. Pacifisme is de enige strategie, betoogt Jan Blommaert, directeur van het TiU-onderzoeksinstituut Babylon, vandaag in de Standaard.

Na de aanslagen in Parijs spreken regeringsleiders van een ‘oorlogssituatie’. De Franse president François Hollande heeft de noodtoestand afgekondigd en nog meer militairen ingezet voor terreurbestrijding. Ook zijn de bombardementen in Syrië opgevoerd. Maar terreur voorkom je er niet mee, schrijft Blommaert. Sterker: door militair ingrijpen creëer je de voedingsbodem voor toekomstige conflicten.

Na vijftien jaar ‘oorlog tegen het terrorisme’ is de toestand er niet beter op geworden. De globale veiligheid is er enkel op achteruit gegaan. Blommaert: “Zij die al vijftien jaar escalatie prediken, mogen eens aan zelfonderzoek doen.” Wat wij onvoldoende beseffen, is dat we deel uitmaken van een grotere wereld. Met twee gevolgen. Eén: we kunnen ons als West-Europa daar niet van afsluiten (al proberen we dat wel). En twee: we kunnen ook afgerekend worden op wat wij elders in de wereld doen.

Pacifisme is volgens Blommaert de oplossing. Zo hield het geweld in Parijs ten tijde van de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd (1954-1962, red.] op, zodra Algerije onafhankelijk verklaard werd. De IRA stopte met bomaanslagen zodra er in Noord-Ierland een compromis gesloten was. En India, dat in 2008 getroffen werd door een reeks aanslagen, sloeg niet terug met geweld maar hield het hoofd koel. Zouden ze dat anders gedaan hebben, dan riskeerden ze een kernconflict.

Dat pacifisme vaak weggelachen wordt als wereldvreemd, naïef of zelfs als kniebuiging voor terroristen, is volgens Blommaert een misvatting.  Blommaert: “Terreurbestrijding heeft slechts één deugdelijk recept, zo leert de geschiedenis: het conflict aanpakken door vrede te stichten. Elke andere strategie faalt.”

Jan Blommaert schreef zijn opinie samen met Christophe Callewaert. De oproep is medeondertekend door diverse academici, schrijvers en anderen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.