TiU mikt op eigen Confucius Instituut

Tilburg University hoopt een eigen Confucius Instituut te krijgen. “Het recente bezoek van onze delegatie aan China heeft de doorslag gegeven. We hebben besloten om er echt voor te gaan”, zei CvB-voorzitter Koen Becking vandaag tijdens de vergadering van het Dagelijks Bestuur van de Universiteitsraad.

De wens om een Confucius Instituut op de Tilburgse campus binnen te halen dateert al uit 2011. Groningen en Leiden kennen al zo’n instituut. “We zijn nu in een positie in China dat het ons toegekend zou kunnen worden. Daarom willen we nu concreet een voorstel gaan doen. Maar die procedure duurt lang en vraagt dat er heel omzichtig mee wordt omgegaan.”

Het instituut zou volgens Becking een campusfaciliteit worden waar iedereen, van personeel tot studenten, Chinese taal en cultuur kan bestuderen.

Het Confucius Instituut is een door de Chinese overheid gefinancierde non-profit-organisatie, die kennis over de Chinese taal en cultuur wil verspreiden en de culturele banden tussen China en andere landen wil versterken. Er zijn inmiddels meer dan 300 Confucius Instituten bij hoger onderwijsinstellingen over de hele wereld. Meestal gaat dit in de vorm van een concreet samenwerkingsverband tussen de buitenlandse universiteit of hogeschool en een Chinese universiteit.

Aan welke universiteit in China Tilburg University zich hoopt te koppelen, werd tijdens de DB-vergadering niet verteld.

 

Beeld: De banner van het Confucius Instituut van de University of Buffalo in de Amerikaanse staat New York.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.