Pre-Masterstudenten scoren 10,7 voor opinie

De Tilburgse Pre-Masterstudenten Ronald van Wijk en Patrick Duivenvoorde scoren met een opinie. Ze dragen oplossingen aan voor buitensporig declarerende bestuurders. Dat leverde een hoog punt op. En een publicatie in de krant.

Voor het vak Organization moest het duo een actueel onderwerp linken aan een in de cursus besproken theorie. En daar een opinie over schrijven. Ronald en Patrick brachten de theorie over informatie-asymmetrie en opportunistisch gedrag in verband met het nieuws over buitensporig declarerende universiteitsbestuurders.

“Bestuurders hebben informatie die de student niet heeft,” licht Patrick toe. “Zij weten wat er met het onderwijsgeld gebeurt, studenten niet. Die kennis misbruiken ze voor persoonlijk gewin.” Bestuurders krijgen voor honderdduizenden euro’s aan luxe dienstreizen, uitmuntende diners en eigen chauffeurs onterecht vergoed. Dat is opportunistisch, en gaat ten koste van de student. Want ondertussen is de basisbeurs voor hbo- en wo-studenten wel afgeschaft.

“Als een bestuurder weet dat zijn gedrag gevolgen heeft, zal de drang tot misbruik minder worden”

Niet dat er geen toezicht is. Maar het functioneert niet goed. Declaraties worden niet altijd gecontroleerd, of zijn niet bekend bij de toezichthouder. En onderwijsminister Jet Bussemaker is dan wel in gesprek gegaan met universiteiten, volgens het duo is er meer nodig. Namelijk: structurele oplossingen en institutionele maatregelen.

Ronald en Patrick dragen drie oplossingen aan. Allereerst: er moet gemonitord worden. Iedere declaratie moet door een onafhankelijke persoon beoordeeld worden. “Zo kunnen in de toekomst geen onterechte declaraties meer vergoed worden aan bestuurders.” Daarnaast vindt het duo dat nieuwe sollicitanten beter gescreend moeten worden. Ook door een onafhankelijke partij. Want het laatste wat je als universiteit moet willen, is een bestuurder die lak heeft aan declaratieregels en wordt gedreven door opportunistisch gedrag. En, voegt Ronald toe, er zou gestraft kunnen worden door te korten op het budget dat de universiteit van de overheid ontvangt. “Als een bestuurder weet dat zijn gedrag gevolgen heeft, zal de drang tot misbruik minder worden.”

Twee pluspunten
Het duo volgt de Pre-Master International Management en scoorde al een 8,7 voor het vak Organization. Nu ze hun opinie hebben gepubliceerd in een krant (De Gelderlander), worden daar volgens de regels van het vak 2 hele punten bij opgeteld. Dat zou dus een 10,7 zijn. “We moeten nog wel even aan de docent vragen hoe dat nu precies gaat,” zegt het duo met een brede grijns in koor.

Links op de foto: Patrick Duivenvoorde. Rechts: Ronald van Wijk.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.