Klimaattop Parijs ‘wordt nog lastig’

Wereldleiders komen vanaf maandag bijeen in Parijs om te praten over het klimaat. Met als doel: een verdrag sluiten waarmee de uitstoot van CO2 wordt verminderd en verdere klimaatverandering wordt tegengegaan.De afgelopen jaren zijn er al talloze klimaattoppen gehouden, helaas met weinig succes. Hoe optimistisch kunnen we dit keer zijn? Univers sprak met hoogleraar Europees en internationaal milieurecht Jonathan Verschuuren. Hij verwacht niet veel van de klimaattop in Parijs. “Er moet een wonder gebeuren, wil hier iets worden bereikt.”

“Ik heb het conceptverdrag gezien, heel veel tekst staat tussen haakjes. Dat betekent dat er nog geen overeenstemming is, al die onderdelen moeten nog worden besproken in Parijs. Ze zullen dag en nacht moeten onderhandelen voordat er een geschikt verdrag op tafel ligt.” Verschuuren vreest daarbij dat het uiteindelijke akkoord niet veel voor zal stellen. “Om iedereen mee te krijgen, krijg je zwakke verwoordingen, omdat anders niet iedereen akoord gaat.”

‘Ze zullen dag en nacht moeten onderhandelen’

Kyotoprotocol
Het is nog lastig te bepalen welke regels voor wie op zullen gaan. In het laatste verdrag, het Kyotoprotocol uit 1997, is vastgelegd dat alleen rijkere landen verplicht zijn hun bijdrage te leveren. Omdat sommige landen in korte tijd enorm zijn gegroeid, is die lijst met landen gedateerd geraakt: “China stoot nu al meer broeikasgassen uit dan de VS. Bovendien zeggen alle economen dat China de belangrijkste economische macht gaat worden. Dit jaar moet het verdrag gaan gelden voor alle landen wereldwijd. Het zou dus slim om een verdrag te maken waar we een jaar of twintig mee vooruit kunnen. Maar het kan nog vrij lastig worden om dat goed op te stellen.”

Sluiten kolencentrales
Vanuit Nederland lijkt al wel een positieve milieubewuste noot te komen. Vorige week stemde de Tweede Kamer in met de sluiting van kolencentrales, nadat meerdere hoogleraren een brief hierover hadden ondertekend. “Dit is een heel belangrijke stap”, aldus Verschuuren. “Vaak is het beperken van CO2-uitstoot een soort vrijwillig initiatief. De overheid kiest nu heel bewust een robuust beleid. Dat is een enorme transitie richting duurzame energie.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.