Hoe kwetsend mag je zijn?

De strijd tegen terrorisme en de toenemende spanningen in de wereld zorgen ervoor dat het belang van traditionele waarden versus het belang van vrijheid van meningsuiting verschuift. Dit stelt oud-hoogleraar strafrecht Ybo Buruma. Op 10 december gaat hij daar dieper op in tijdens zijn lezing: ‘How rude can you be? Offensive speech and the harm that is at stake’.Vrijheid van meningsuiting is belangrijk in de westerse samenlevingen, waar het gaat om democratie, kunst en wetenschap. Volgens Buruma kan daardoor echter wel de autoriteit van machthebbers, de waardigheid en reputatie van gezagsdragers en het geloof aangetast worden. Beschadiging van deze waarden wordt niet gemakkelijk erkend in de moderne samenleving. Traditionele waarden als reputatie en loyaliteit worden als minder belangrijk gezien dan vrijheid van meningsuiting- maar volgens Buruma zijn ze wel essentieel voor de samenleving. Hij legt uit wat de grenzen zijn tussen situaties waarin traditionele waarden afgedwongen moeten worden, bijvoorbeeld door strafrecht, en gevallen waarbij vrijheid van meningsuiting belangrijker is.

Wereld Mensenrechtendag en Max van der Stoel Awards
De lezing van Buruma is op 10 december, de verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Tilburg University houdt dan elk jaar een symposium. Ook worden op deze dag de Max van der Stoel Awards uitgereikt voor de beste dissertatie en de beste masterscriptie van het afgelopen jaar op het gebied van de mensenrechten.

De lezing van Buruma  is van 15.00 tot 16.30 uur in het Dantegebouw DZ1. Vanaf 14.30 uur is er koffie en thee. Bekijk Academic Forum voor het volledige programma.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.