Studielening kost bijna niets

Geld lenen voor je studie is nog nooit zo goedkoop geweest. In 2016 is de rente op studieschulden met 0,01 procent de laagste ooit. Dit meldt het Hoger Onderwijs Persbureau.

Het rentepercentage voor studieschulden wordt jaarlijks vastgesteld door DUO. In 2015 was de rente met 0,12 procent ook erg laag. In 2011 was geld lenen met 1,39 procent veel duurder.

Wie dit jaar afstudeert of stopt met studeren betaalt dus maar 0,01 procent rente. Pas in 2021 geldt een nieuw percentage. DUO rekent vanaf dag één rente op leningen. Het percentage wordt voor aflossers telkens voor vijf jaar vastgezet. Het lage rentepercentage van 2016 is ook gunstig voor huidige studenten; studieschulden groeien volgend jaar minder hard dan dit jaar.

Iedereen met een studieschuld moet na twee jaar, gerekend vanaf 1 januari, beginnen met aflossen. Wie dus dit jaar stopt met studeren, moet vanaf januari 2018 gaan terugbetalen. Eerder kan natuurlijk ook. Met de ‘studieleenwijzer’ van het Nibud of op www.studie-kosten.nl, kunnen studenten een schatting maken van hun studieschuld.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.