Student vaker thuiswonend

Bijna 70 procent van de Nederlandse studenten woont thuis. In 2012 was dit nog 60 procent. Dat meldt Nu.nl op basis van cijfers van DUO.Van de universiteitsstudenten heeft zo’n 65 procent op 1 januari 2015 een eigen woonruimte, drie jaar geleden was dat 71 procent. Ook voor hbo’ers is het percentage uitwonenden gedaald. Nu woont 47 procent zelfstandig, in 2012 was dat nog iets meer dan de helft. Vooral mbo’ers wonen vaak thuis: 82 procent dit jaar en 74 procent in 2012.

Kunststudenten

Studenten van kunstopleidingen wonen vaak zelfstandig. Van de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam woont bijna 90 procent op zichzelf. Studenten van de Design Academie in Eindhoven volgen met 84 procent. Van de mbo-instelling Hoornbeeck College wonen bijna alle leerlingen nog thuis; slechts 7 procent woont zelfstandig.

Geld of vrijheid

Wat vinden studenten zelf van thuiswonen? Het leven van een student die op kamers woont, wordt vaak geassocieerd met feestjes en vrijheid. Een ‘lang leve de lol- studentenleventje’, maar wel rondkomen met weinig geld. Missen de thuiswoners iets? En wie presteert er eigenlijk beter: degene die thuis woont of de zelfstandige student? Donderdag lees je het in het nieuwe Univers-magazine.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.