Vrijheid hang je in de kerstboom

Medewerkers van Tilburg University krijgen deze week allemaal een kaartje van het Tilburg Cobbenhagen Center in hun postvak. Hiermee vraagt het onderzoekscentrum naar de persoonlijke betekenis van het woord ‘vrijheid’. De kaartjes komen in een kerstboom bij de bibliotheek te hangen. De actie is onderdeel van een groter gedenkproject van het oorlogsverleden van onze universiteit.“We willen de herinnering aan het oorlogsverleden van Tilburg University actualiseren en koppelen aan studenten en medewerkers van nu,” vertelt postdoconderzoeker Liesbeth Hoeven, projectmanager van het Tilburg Cobbenhagen Center. “In mei hebben we een herdenking gehouden voor professor Martinus Cobbenhagen, de oprichter van onze universiteit. En voor de studenten van de Roomsch-katholieke Economische Hoogeschool in Tilburg, zoals Tilburg University eerst heette, die werden getroffen door de Tweede Wereldoorlog.”

“Nu willen we verder in gesprek gaan met studenten en medewerkers over hun ervaringen met oorlog en conflict en hun ideeën over vrijheid”, vervolgt Hoeven. “Hierbij laten de medewerkers van het centrum zich inspireren door Cobbenhagen, die geloofde dat de universiteit niet alleen geschoolde, maar ook sociaal verantwoordelijke mensen moest afleveren.

Tijdens de oorlog maakte Cobbenhagen collegedictaten, voedselpakketten en bemoedigende brieven voor studenten die ondergedoken zaten. Ook stuurde hij een kerstboekje rond waarmee hij probeerde studenten een hart onder de riem te steken. Hij stuurde dit onder andere naar tewerkgestelde studenten in Duitsland. “Dit is een van de redenen dat we nu ook graag iets met kerst willen doen,” zegt Hoeven. “Medewerkers kunnen hun kerstwens naar ons opsturen en op 7 en 14 December deelt Olof kaartjes uit op de campus, zodat studenten ook een wens op kunnen hangen”.

Crowdfunding

Het centrum is ook een crowdfundingsactie gestart om geld op te halen voor een digitaal monument. “Dit wordt een website waarop ruimte is voor de verhalen van negentien Tilburgse studenten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Deels om hen te eren, maar ook om te laten zien hoe de dilemma’s van toen studenten van nu kunnen stimuleren om na te denken over de keuzes die ze maken”.

Op dit moment is met de crowdfunding een kwart van het doelbedrag opgehaald. Behalve de kerstwensenactie is er op 9 december Poetry for Freedom, met campusdichter Chiara Raucea.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.