Bestuursjaar moet collegegeldvrij

Studenten betalen straks geen collegegeld meer als zij een jaar lang fulltime werken als bestuurder. Minister Bussemaker (OCW) zei gisteren tegen de Tweede Kamer dat zij dit gaat regelen. Dit meldt het Hoger Onderwijs Persbureau.De jarenlange roep van studenten om collegegeldvrij te besturen lijkt te zijn gehoord. CDA-Kamerlid Michel Rog kwam gisteren tijdens een debat met het initiatief om het collegegeld af te schaffen voor studenten met een bestuursfunctie. Minister Bussemaker kon zich daarin vinden. Zij vindt dat een bestuursjaar voor alle studenten mogelijk moet zijn.

Rog vroeg of de minister collegegeldvrij besturen voor alle studenten wil of alleen voor degenen zonder financiële steun. Die vraag wilde de minister nog niet beantwoorden. Volgend geeft zij meer duidelijkheid tijdens de behandeling van een wetsvoorstel voor de verbetering van de medezeggenschap in het hbo.

Oneerlijk  

Studentbestuurders ervaren het als oneerlijk: wel collegegeld en geen college. Werken voor een studentenvereniging of medezeggenschapsraad kost veel tijd, en de beloning (een bestuursbeurs vanuit de instelling) houdt vaak niet over. Formeel kun je je uitschrijven, maar dat heeft nogal wat administratieve gevolgen. Kortom: collegegeldvrij besturen is best wel een ideale oplossing. Wie weet gaat minister Bussemaker dat nu ook regelen. Wordt vervolgd!

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.