Gevangenen in buitenland blij met steun

Nederlanders die in een buitenlandse gevangenis zitten, zijn positief over de hulp die zij krijgen van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Dat blijkt uit onderzoek van Femke Hofstee, promovenda strafrecht aan Tilburg Law School. Met haar onderzoek naar consulaire bijstand die buitenlandse gedetineerden wordt geboden, promoveert zij aanstaande donderdag.

De bijstand bestaat onder andere uit financiële hulp. Zo ontvangen de gevangenen dertig euro om uit te geven aan medicijnen en verzorgingsartikelen. Daarnaast worden zij geholpen met juridische procedures, het maken van contact met de buitenwereld en de sociale integratie in de gevangenis. Door deze hulp ervaren de gevangenen hun detentie minder negatief.

Binnen de gevangenismuren neemt het aantal buitenlandse gevangenen toe. In de Europese Unie hebben gemiddeld een op de vijf gedetineerden een andere nationaliteit dan het land waar ze in gevangenschap zitten.

Nederland heeft in vergelijking met andere landen veel landgenoten in buitenlandse gevangenissen. Het aantal gevangenen is de afgelopen 25 jaar verviervoudigd. Tegenwoordig zitten er 2.262 Nederlanders in een buitenlandse cel.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.